Varme og energi

-Kraftvarme er klimapolitikkens kinderegg

Bildet: Vestforbrænding produserer fjernvarme til om lag 75 000 husholdninger i København-området.
Bildet: Vestforbrænding produserer fjernvarme til om lag 75 000 husholdninger i København-området.
11.09.09: Danmarks største kraftvarmeanlegg – Væstforbrænding – ruver i landskapet vest for København. Anlegget sluker nærmere 600 000 tonn avfall i året og produserer kraft og varme til innbyggerne i København.
Av Oddvar Lind
København 

-Kraftvarme er klimapolitikkens ”kinderegg”, sier Lars Gullev som er styreleder i det danske eksportrådet for fjernvarme (DBDH). Han spiller en nøkkelrolle i arbeidet med eksport av produkter til kraftvarmeanlegg over hele verden, inkludert Norge. Danske bedrifter eksporterer slike produkter for milliarder av kroner årlig. EUs klimamål for 2020 gir disse bedriftene nye muligheter. Det skal Gullev og hans kolleger utnytte offensivt, ikke minst fordi København er sentrum for FNs klimatoppmøte i desember.

-Kraftvarme, combined heat and power (CHP), er den billigste løsningen for å redusere utslippene av klimagasser. Her er det et enormt potensial som ikke er utnyttet, også i EU-området. Kraftvarme gir høyere energieffektivitet enn alternativene, og det gir samtidig flest nye jobber, forteller Gullev til VVS Aktuelt før omvisningen på Væstforbrænding. 

Danmark på topp
-Danmark har i dag 230 fjernvarmeanlegg og 670 kraftvarmeanlegg basert på husholdningsavfall og biomasse. Over 50 prosent av varmebehovet i Danmark kommer fra fjernvarme, og nærmere 60 prosent av elkraften kommer fra kraftvarmeanleggene og fra vindkraftparkene, sier Gullev som gjerne vil øke samarbeidet med Norge på disse feltene. 

Flere hundre millioner
EU-landene kan redusere utslippene av klimagasser med flere hundre millioner tonn årlig ved å satse mer på kraftvarmeanlegg. Det vil samtidig bidra et å løse et alvorlig avfallsproblem, argumenterer Gullev.    

Mest varme
Vestforbrænding produserer fjernvarme til om lag 75 000 husholdninger i København-området. Anlegget er utbedret og modernisert i flere omganger,og det drives som et ”non profit-foretak”. Det meste av overskuddet pløyes tilbake til de 17 eierkommunene, og prisen på fjernvarmen er 33 danske øre/kWh. Prisen på elkraften er 1,50 danske kroner/kWh til abonnentene, og det skyldes avgiftspolitikken i Danmark. Samlet er likevel kostnadene for strøm og varme til boliger og leiligheter lavere enn i Norge.   

Hele reportasjen kan du lese i neste nummer av VVS aktuelt.