18.02.08: Vaktselskapene og NHO Service har tatt initiativ til dialog med representanter fra brannvesenet og KS, om varsling og reaksjon ved brann, men dialogen førte ikke fram.
Bildet: Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.
Bildet: Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.
Sammen har vi forsøkt å finne en ordning for varsling og reaksjon fra brannvesenet ved alarm om brann som ivaretar kunden, brannvesenet og vaktselskapene. Dette har ikke lykkes, og NHO Service vil sammen med vaktbransjen arbeide for at det kommer en lovhjemmel slik at alle parter kan forholde seg til ett regelverk, sier Petter Furulund, som er administrerende direktør i NHO Service.
Vaktselskapene varsler alltid brannvesenet etter mottatt alarm dersom det ikke oppnås kontakt med kunden, samtidig som vekter rykker ut. Varslingsprosedyren er felles for store deler av bransjen.
– Vaktbransjen ønsker å gi melding etter nasjonale og omforente rutiner til brannvesenet. Vi hadde håpet på at slike rutiner ville kunne bidra til en samfunnsøkonomisk gevinst, ved færre unødige utrykninger og riktigere disponering av beredskapsressurser, sier Petter Furulund, adm.dir.i NHO Service.
Brannvesenet ønsker å ta betalt for å motta et tidlig varsel om mulig brann. Vaktselskapene har gjennom NHO Service tatt avstand fra at brannvesen ut fra eget skjønn kan fastsette egne gebyrer som varierer fra sted til sted. Kommunene har ikke lovhjemmel til en slik praksis. Vaktselskapene betaler to ganger rettsgebyr, 1720 kr, for hvert unødig rykk som oppstår gjennom røykvarsler tilknyttet selskapene.
– Vi håper ikke at det ikke kommer så langt, men hvis det skulle bli aktuelt så ser vi frem mot en avklaring i rettsvesenet om dette spørsmålet, sier Petter Furulund.
Hvis en situasjon mot formodning skulle oppstå der brannvesenet nekter å rykke ut på varsling om brann fra vaktselskapene, vil NHO Service gå ut med informasjon om dette på våre hjemmesider og benytte andre informasjonskanaler. (NTB)