(Kilde: Ishavskraft)
Årsaken til dette er teknologisk utvikling for utbygging av landbasert vindkraft, som har gjort det mye mer kostnadseffektivt å bygge nye vindkraftverk. I tillegg har kostnadene for å produsere strøm fra fossilt brensel som kull- og gasskraft skutt i været grunnet rekordhøye utslippskvoter.
Kullkraft 20 øre dyrere enn vindkraft
– Mens kraftprisene i Norden det neste tiåret ligger mellom 32 og 38 øre/kWh, vil kostnadene knyttet til utbygging og drift av landbasert vindkraft være under 30 øre/kWh, forteller handelssjef i Ishavskraft Tom Eirik Olsen i en pressemelding fra selskapet.
Med dagens høye råvarekostnader for kull og klimakvoter for å slippe ut CO2, koster det nesten 50 øre/kWh å produsere energi fra kullkraft. Det gjør det lønnsomt å bygge ut landbasert vindkraft i store deler av landet, med dagens kraftpriser.
– Dette gjør at vindkraft fra Norge og Sverige kan utkonkurrere gass- og kullkraft i Europa, gitt at det finnes overføringskapasitet, sier Olsen.
Et steg nærmere målene i Paris-avtalen
Allerede i dag ser man et skifte fra kullkraft til den mindre forurensende gasskraften. Jo høyere prisene er på CO2, jo større sannsynlighet er det for at strøm fra gasskraftverk utkonkurrerer kullkraftverkene.
– Med bare det halve utslippet av de klimaskadelige CO2-gassene sammenlignet med kull vil gasskraft være et viktig middel for å oppnå målene i Paris-avtalen om å redusere klimagassutslippene.
Vindkraft skaper høyt konfliktnivå
Generelt i Europa er interessen for vindkraft stor. En rapport fra Wind Europe viser at det ble investert 27 milliarder euro i europeisk vindkraft i 2018. NVE har gjort markedsanalyser som tyder på at den europeiske vindkraftproduksjonen vil dobles de neste 11 årene fram mot 2030. Det vil i så fall gjøre vindkraft til den største kilden til strøm i Europa.
Likevel er det stor lokal motstand mot utbygging av vindkraftverk flere områder i Norge. NVE har kartlagt hvilke områder i Norge som egner seg best for utbygging av vindkraftverk, men i flere av disse områdene er det store protester og motstand mot utbygging.
– Den siste perioden har vi mottatt mange henvendelser fra kunder som lurer på om vi kjøper strøm fra vindkraft. Flere privatkunder har tatt et bevisst valg om å bli kunde hos oss fordi vi per i dag kun kjøper strøm fra vannkraft til privatkundene våre, opplyser Gunn Tove Bjerkan, markedssjef i Ishavskraft.
Utredningene har splittet natur- og miljøbevegelsen i sine syn. Mens klimaaktivistene gjerne er for utbygging, er naturvernere imot ettersom vindmøller er et naturinngrep. Likevel er utbygging av landbasert vindkraft en kostnadseffektiv løsning som vil kunne bety mye i kampen mot klimagassutslipp.