Nyheter

Lager strøm av drikkevann

Bildet: Difgen fra Sandnes- bedriften Zeropex. Ren energi fra trykkreduksjon i væskestrømmer.
Bildet: Difgen fra Sandnes- bedriften Zeropex. Ren energi fra trykkreduksjon i væskestrømmer.
12.03.12: Sandnes-bedriften Zeropex lager ny, fornybar energi ved å utnytte trykket i vannrør.
I 2006 sa Per Reidar Ørke opp jobben i Lærdal Medical for å ta videre ideen til Jan Kristian Vasshus og Trond Melhus, å montere turbiner på drikkevannledninger.
I fjor løsnet det for fornybar- firmaet. Da skrev Zeropex under en rammekontrakt med Scottish Water til en verdi av 200–400 millioner kroner. Sandnes-firmaet er alt i gang med å levere utstyr, skriver Aftenbladet. 

Gjennombruddet
Verden over er det et stort potensial for fornybar energiproduksjon i vannverk. Bare i Skottland tilsvarer den bortkastede energien i vannledningene strømforbruket til 9000 norske husstander. Samtidig bruker vannverkene mye energi, til blant annet rensing og pumping. Oppfinnelsen til Zeropex utnytter energien som til nå har gått til spille. 
De vil utnytte energien som oppstår når vannet blir «bremset» i overgangen mellom store vannrør og mindre distribusjonsrør. I dag blir denne energien «kastet bort» i støy, vibrasjoner og varme.
– Gjennombruddet vårt kom i 2011, men jeg har hatt trua heile veien. Det er det som kjennetegner en gründer. Du tror alltid at det kommer en løsning rett over haugen. Men så dukker det alltid opp en ny haug, sier daglig leder Tor Albert Ersdal i Zeropex.

Tidligere REC-sjef i styret 
I dag har Zeropex ti ansatte. Energy Venture og Statoil Venture er kommet inn på eiersiden, i tillegg til gründerne. Styreleder er Erik Thorsen, tidligere konsernsjef i Tomra og REC. Nylig ble også Colin Moynihan, tidligere britisk energiminister, valgt inn i styret. 
Ersdal regner med at Zeropex vil levere utstyr for 50 millioner kroner til Scottish Water de neste par årene. De britiske vannverkene vil tjene turbinene inn igjen i løpet av tre–fire år, opplyser han. 
Storbritannia har en høyere kraftpris og gunstigere støtteordninger enn i Norge. Det er derfor her fornybar-selskapet regner med å ha 70–80 prosent av markedet sitt framover. 

Omsetningen var på 4 millioner kroner i 2011, og resultatet er foreløpig negativt. 

– Eierne er villige til å investere en del i selskapet, og vi kan slik vokse raskere enn vi ellers ville ha gjort, sier Ersdal.