Varme og energi

Like hus  – ulike oppvarmingskostnader 

26.02.07: Det er faktisk mulig at 13 like boliger med likt antall beboere kan få helt ulike oppvarmingskostnader. Det hele kommer an på hva slags oppvarmingsløsninger hver enhet velger. Dette er et svært realistisk eksempel på hvor mye du på sikt kan spare ved å installere varmepumpe.

 

Bildet: Jon Erik Saugen viser gjerne fram varmepumpeanlegget som sørger for at bergvarmen blir utnyttet til boligvarme.

I Skyttertunet bofellesskap på Kongsberg lever 23 driftige seniorer fra 50+ side om side. Allerede i 1998 fant gjengen ut at de sammen ville bygge et tun med 13 hus, samt et felleshus i midten, for å sikre en trygg alderdom. Her finnes det alltid noen som er hjemme, som man kan slå av en prat med eller som kan gi en hjelpende hånd. På Skyttertunet er det ingen som behøver å føle seg ensom. 


God planlegging, gode resultater
Beboerne av Skyttertunet brukte fem år på planleggingen av bofellesskapet. Ved siden av en aktiv korrespondanse med kommunen, gjaldt det å finne de mest optimale løsningene for beboerne. Boligene skulle selvsagt ha livsløpstandard, og ble bygget så små som mulig (117 kvadratmeter). Like viktig var valg av oppvarmingskilde.

De pensjonerte sivilingeniørene John L. Cotton og Jon Erik Saugen brukte mye tid og energi på å finne en oppvarmingsmåte som brukte minst mulig energi – og som i tillegg ville gi en miljømessig gevinst.

Det skulle vise seg at de forskjellige husene endte opp med ulike varmeløsninger.

Det viser at boliger med bergvarme i 2003 hadde et gjennomsnittelig strømforbruk som lå nesten 9000 kWh lavere enn boliger med elektrisitet som eneste energikilde, en forskjell på ca 40 prosent! Dette er initiativtakerne svært fornøyd med, og kan fortelle at bergvarmeanlegget har fungert godt, uten tekniske problemer av noe art.

IVT Naturvarme AS er naturlig nok stolte, men ikke overrasket, over de gode resultatene.

Les mer om dette i VVS Aktuelt nr. 3/2007 som kommer ut til våre lesere etter påsken.