Bildet: Julefett fra mange storkjøkken en utfordring for Oslo VAV
Det skriver Vann og avløpsetaten i Oslo kommune på sine hjemmesider.
Stopp på avløpsnettet kan føre til kjelleroversvømmelser og forurensning av vassdrag og fjord. En bedrift som lager eller behandler næringsmidler, må ha installert fettavskiller.
Sanitærreglementet for Oslo kommune forbyr tilførsel av fett til avløpsnettet.
Kommunen gjør derfor oppmerksom på at det ikke er tillatt å tømme frityrfett direkte i avløpet eller i fettavskilleren. Dette er fordi frityrfett stivner mye hurtigere enn annet fett. Frityrfett skal samles opp i beholdere, og leveres til godkjent mottak.
En fettavskiller fungerer etter prinsippet om at fett er lettere enn vann. I avskilleren flyter fett opp til overflaten og fjernes, mens vannet renner videre ut til avløpsnettet.
Kontroll og tømming
For at fettavskilleren skal fungere, må den tømmes og rengjøres regelmessig. Hvis ikke, vil fettholdig avløpsvann passere urenset gjennom avskilleren og ut på avløpsnettet.
Oslo VAV anbefaler bedrifter å inngå en fast avtale med godkjent firma om tømming av fettavskillere.
Oppstart av virksomhet
Ved oppstart av virksomhet må søker innhente forhåndsuttalelse fra Vann- og avløpsetaten før igangsettingstillatelse kan gis fra Plan- og bygningsetaten. Søker må sørge for at godkjent fettavskiller blir installert på forskriftsmessig måte, skriver Oslo VAV.