Av Odd Borgestrand
Eli Heyerdahl Eide, som til daglig er fagsjef for energi og miljø hos Rørentreprenørene, tok initiativet til nettverket og åpnet da egen Facebook-gruppe som allerede har 200 følgere. Gruppa er kun åpen for jenter, og under den første samlingen for jenter i rørfaget var det drøyt 40 fra hele landet som stilte opp. Jenter som vil være med i nettverket har to krav til seg, nemlig at de er jenter og de har en relasjon til rørbransjen.
Drahjelp fra IT-bransjen
Under oppstartsmøtet bidro styremedlem Mona Westrum i ODA-nettverket med gode råd. ODA-nettverket er IT-kvinnenes nettverk, Dette startet i 2006 og har i dag 6400 medlemmer fra 1200 bedrifter, og med gratis medlemsskap. Nettverket drives som en frivillig organisasjon og blir sponset av 29 partnere. Nettverket skal sørge for at kvinnene skal være i front i endringsprosessene.
-Vi vil dytte jentene fram og sørge for at jenter bygger hverandre opp. Kvinner kan være kvinners verste fiende, og den kulturen må vi bekjempe, understreket Westrum, som inviterte rørdamene til samarbeid. Tidligere Comfort-sjef Inger Nerdrum, som nå er markeds- og salgsdirektør hos Heidenrich, var tilstede under samlingen og ga klar melding om at hun gjerne ville bidra i et mentorprogram for nettverket.
Navn og identitet
Nå går initiativtagerne videre med å få på plass et navn og et styre. Nettverket må sikre seg en liten startkapital for å komme i gang. De første 10.000 kronene er allerede kommet inn fra Oslo Rørleggerlaug.
-Vi håper arbeidsgivere som i dag har kvinner blant sine medarbeidere vil gi oss en starthjelp, sier en engasjert Eli Heyerdahl Eide. Sekretariatet vil etter all synlighet bli plassert hos Rørentreprenørene Norge, som tok initiativ til nettverksdannelsen. Eli Heyerdahl Eide understreker likevel at dette ikke skal være en del av hennes jobb, men et engasjement på fritida.
Møter utfordringer
-Dette nettverket er viktig for å skape et fellesskap blant jenter i rørbransjen. Jeg har alltid følt meg alene fram til jeg kom inn i hovedadministrasjonen hos Rørentreprenørene. Jeg har knapt jobbet sammen med andre jenter i rørbransjen. Vi har utfordringer som menn ikke tenker så mye over. Det går litt på at vi hele tiden må bevise at vi er flinke nok. Mange jenter føler seg alene på jobben, og ute på store byggeplasser kan jentene lett komme opp i situasjoner der de må være både smarte og flinke til å håndtere uønskede situasjoner, sier Eli Heyerdahl Eide til VVS aktuelt
Arena for rekruttering
Nettverket skal bidra til økt trygghet, yrkesstolthet og ikke minst som en arena for rekruttering av jenter til faget.
-Når bare tre prosent av rørbransjens utøvere er kvinner, ja da må vi ta et tak for å øke denne andelen, mener Eli Heyerdahl Eide.
-Det har vært inspirerende å få positive tilbakemeldinger fra jenter som er nysgjerrig på dette. Det er viktig å få fram at alle jenter med tilknytning til rørbransjen er velkommen som medlemmer. Vi trenger mange ulike fagpersoner inn i nettverket, enten det er selgere, grafikere, økonomimedarbeidere og selvfølgelig rørleggere. Vi trenger forresten også mannfolk som heier på oss, og vi trenger rørleggerbedrifter som i sitt rekrutteringsarbeid ber jenter om å søke jobb.
Mange bedrifter vil bli enda bedre dersom andelen jenter blir større, mener Eli Heyerdahl Eide
Gode navneforslag kan meldes inn på FB-sidene: Kvinnenettverk rørbransjen