Under sitt temafordrag om solenergi på Vekst-konferansen i dag tok også Bjørnulf et oppgjør med Enova, som han mente bidro svært lite til at solenergi skal få innpass her i landet. Solenergi vokser fram på tross av Enova, var hans reelle budskap.
-Det må være lov å ha flere innfallsvinkler. Innen energiområdet i Norge, og det er ingen fordel at byråkratene i Enova skal sette opp kriteriene for hva som kan være framtidsrettet, mente Bjørnulf.
Han representerer et stort internasjonalt selskap som opplever sterk vekst ute i Europa, mens det norske markedet nærmest er å betegne som et u-land.
Standard i Europa
-Solvarme er nærmest blitt standard ute i Europa, mens Norge ligger milevidt etter.
Østerrike er i ferd med å innføre påbud om solfangere for å spare energi, og vi kan ikke leve med Enova som en sinke på dette området, mener Axel Bjørnulf i Schüco Norge.
Hans firma har levert ”solveggen” på Operaen i Oslo og er en av Europas største leverandører på solenergi. Solenergi er for konsernet blitt en bærende søyle, men ikke i Norge.
Solenergi kan brukes i alt fra tappevann til oppvarming i større bygg og store solcelleparker for nær- eller fjernvarme.
Argumentet er at et ikke er nok sol i Norge. Årlig solstråling i Oslo ligger å halvparten av Sahara, med 1007 kWh/kvadratmeter. Ulempen er den lange vinteren, men det er lønnsomt dersom man velger de riktige løsningene, understreket Bjørnulf.
Ulike varianter
Det er ulike varianter solfangere. Absorbere av plast er de enkleste, nærmest en solslynge som er egnet for svømmebasseng, men ikke egnet til tappevann.
Vakuumrør har den høyeste effekten og er det dyreste produktet. En gunstig løsning der man ønsker høy temperatur, men det har vært problemer med teknisk sårbarhet. Plane solfangere med herdet glass er det som har vist seg å holde best. Dette gir også det beste pris/ytelse forholdet og designet er også innbydende. Det er dette Schüco har satset på, og som viser seg å holde. Han viste blant annet til solvarmeanlegget på Storøya Grendesenter på Fornebu, som vil bli tatt i bruk neste uke. For øvrig et prosjekt som har fått Enova-støtte.
Kombinasjonen av glass og metall holder, mens plastprodukter viser seg foreløpig ikke å holde, var konklusjonen til Bjørnulf, med en indirekte adresse til andre aktører i markedet som har fått en del oppmerksomhet i media de siste månedene.