07.09.05: NORVAR ba 25. august Sosial- og helsedirektoratet om et møte for å drøfte aktuelle tiltak for å stimulere folk til å drikke mer vann.
Mange mennesker drikker for lite vann i forhold til anbefalte nivåer, uten å være klar over hvilken helsemessig konsekvens det kan ha. Forskningsresultater som presenteres gjennom nettverkssamarbeidet «Water for Health» i Storbritannia viser at tilstrekkelige mengder med vann kan gi redusert risiko for en rekke sykdommer, som nyrestein, gallestein, flere ulike kreftformer, koronar hjertesykdom m.m. Dette kommer i tillegg til de positive effekter av vann som er allment kjent, som bedre tannhelse, mindre fedme, bedre mestringsnivå m.m.
Norske helse- og ernæringsmyndigheter har frem til nå i liten grad fokusert på vann i sitt ernæringsmessige opplysningsarbeid. Når drikkevann er nevnt i offentlige dokumenter og sammenhenger, har det gjerne vært knyttet opp mot den helserisiko som forurensninger i vann utgjør.
NORVAR har på denne bakgrunn sendt brev til Sosial- og helsedirektoratet der vi opplyser om nyere kunnskaper om vannets helsefremmende effekter, og anmoder om et møte for å drøfte aktuelle tiltak for å stimulere befolkningen til å drikke mer vann.
VVS Aktuelt følger opp denne saken i neste utgave. Har du tips om vannrelaterte nyheter, send disse til redaktør Jan Kalvik på e-post: [email protected]