– Næringslivet er positiv til at de nye reglene trer ikraft fra 1. januar. Vi er også positive til at det endelig innføres sanksjoner mot ulovlige direkteanskaffelser, som er det største bruddet på anskaffelsesreglene i hele Europa, sier advokat Arnhild Dordi Gjønnes (bildet) i NHO.
Det nye regelverket trer som planlagt ikraft fra 1. januar. Regelverket skal være enklere å forholde seg til, mer fleksibelt og bidra til at regelverket i større grad blir overholdt. Ved anskaffelser over dette beløpet kreves det at alle tilbydere leverer skatteattest, samt at leverandøren som får kontrakten skal levere HMS-erklæring.
Det nye regelverket innfører en ny bestemmelse om overtredelsesgebyr mot ulovlige direkteanskaffelser. Det innebærer at oppdragsgiver kan pålegges et gebyr på inntil 15% av kontraktsverdien hvis kunngjøringsplikten brytes.
De viktigste endringene i regelverket er følgende:
• Ny struktur
Del I gjelder alle anskaffelser
Del II gjelder «nasjonale anskaffelser» under EØS/WTO-terskelverdier
Del III gjelder EØS/WTO-anskaffelser
• Protokollplikt, skatteattest og HMS-erklæring
For anskaffelser over 100.000 kroner innføres det protokollplikt for oppdragsgiver. I tillegg skal alle leverandører som leverer tilbud over 100.000 kroner fremlegge skatteattest, og den valgte leverandør skal fremlegge HMS-erklæring
• Nye prosedyreformer
Det nye regelverket innfører konkurransepreget dialog, dynamisk innkjøpsordninger og elektronisk auksjon.
• Rammeavtaler
Rammeavtaler reguleres iden nye forskriften. Det er innført tre måter å inngå rammeavtale på.
• Livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser
Oppdragsgiver skal ta hensyn til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser ved planlegging av den enkelte anskaffelse.
• Reduksjon av deltakere
Ved reduksjonen av antall deltakere i konkurranse med forhandling, er det nå tildelingskriteriene som skal anvendes, ikke kvalifikasjonskriterier som i dagens regelverk.
• Vekting
For EØS-anskaffelser innfører det nye regelverket plikt til vekting. Ved nasjonale anskaffelser er det valgfritt for oppdragsgiver om vekting skal brukes. Dersom oppdragsgiver har bestemt vekten eller prioritering på forhånd, skal oppdragsgiver vekte eller prioritere.
• Korrupsjonsreglene
Med det nye regelverket er oppdragsgiver pålagt å avvise leverandører som er rettskraftig dømt for korrupsjon og en del andre straffbare forhold, med mindre allmenne hensyn gjør det nødvendig å inngå kontrakt med leverandøren. Oppdragsgiver kan også avvise leverandører som har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav i vedkommende bransje
• Ulovlige direkteanskaffelser
KOFA kan ilegge gebyr på inntil 15 prosent av kontraktsummen, dersom oppdragsgiverne ikke har kunngjort en anskaffelse som skulle ha vært kunngjort.