Varme og energi

Oslo-kloakk blir biogass

Bildet: Gass fra store deler av kloakken i Oslo vil nå bli foredlet til drivstoff for busser og renovasjonsbiler. (Foto: Oslo kommune/ Vann- og avløpsetaten)
Bildet: Gass fra store deler av kloakken i Oslo vil nå bli foredlet til drivstoff for busser og renovasjonsbiler. (Foto: Oslo kommune/ Vann- og avløpsetaten)
16.02.10: I går åpnet Vann- og avløpsetaten i Oslo det nye biogassanlegget på Bekkelaget renseanlegg, som gjør det mulig å produsere drivstoff av kloakk.
Av Birgitte Sofie Henriksen

Renseanlegget på Bekkelaget tar imot kloakk fra 40 prosent av Oslos befolkning, og nå kan dette komme folk til gode i form av mindre forurensing fra bytrafikken. 

Mindre forurensing
Ved anlegget blir biogass foredlet til drivstoff som kal fylles på mange av byens busser og renovasjonsbiler.

På den måte blir mye av den skadelige luftforurensingen i sentrum av hovedstaden fjernet, samtidig som klimagassutslippene reduseres, skriver oslo.kommune.no.

I tillegg lager biogassmotorer mindre støy. 

Miljøvernminister Erik Solheim og byråd Jøran Kallmyr var blant gjestene under åpningsarrangementet mandag. 

Målrettet samarbeid
I 2005 vedtok Oslo bystyre å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2030, og det er i lys av de miljøpolitiske føringene i hovedstaden at det nye biogassanlegget på Bekkelaget renseanlegg nå må betraktes. Hvert år skal Oslo kommune redusere sine CO2-utslipp med 27.000 tonn, og biogassanlegget er et viktig delprosjekt på veien mot det målet.

Biogassprosjektet har blitt til etter målrettet samarbeid mellom Vann- og avløpsetaten (VAV), Energigjenvinningsetaten (EGE) og Renovasjonsetaten (REN). 

For tre år siden sluttet man å tørke slammet fra Bekkelaget renseanlegg, og biogassen ble i stor grad brukt som energiressurs i den prosessen, samt til oppvarming av anlegget. Inntil nylig måtte biogassoverskuddet brennes av, men nå kan gassen i stedet benyttes som drivstoff for kjøretøyer.