Varme og energi

Skal Bryggen drukne?

29.08.08: Klimaforsker Helge Drange ved Bjerknes-senteret i Bergen vil trolig stå til livet i vann på Bryggen i Bergen allerede om 35 år om alle dystre spådommer om stigende havnivå slår til.
Bildet: Bryggen i Bergen har allerede opplevd å stå under vann under dager med storflom. 
 
Av Rolf Erik Veland 

–Vi må alle tilpasse oss en virkelighet som vi aldri har opplevd før, hevder Drange.
Budskapet fra Vann i by-konferansen i Bergen gjorde det klinkende klart at langt flere enn bergenserne står overfor enorme utfordringer når det gjelder håndteringen av klimaskapte endringer. Et varmere klima vil ikke bare føre til et stigende havnivå, men også føre til økte nedbørsmengder. Flom og oversvømmelser, som i Fredrikstad nylig, vil bli hyppigere i årene som kommer.
-Ikke minst på steder med bratt topografi, der regnet støter mot fjell, sier Drange. 

Økt nedbørsintensitet
-Vi vil gjerne oppleve tørre somre fremover, men nedbørsintensiteten vil øke på med ekstremt mye nedbør over en kort periode, slik vi har sett eksempler på fleres steder i landet denne sommeren. Resultatet er flom og oversvømmelser på lavereliggende steder, og jordskred og steinras i brattere lende. Det er denne virkeligheten vi snart er nødt til å ta innover oss, og ta på alvor når vi planlegger og bygger for fremtiden, sier klimaforskeren, med tydelig adresse til landets politikere.

Bildet: En søyle på husveggen ved Bryggen 33 viser hvor høy vannstanden vil være innen år 2100. Langt over hodet på klimaforsker Helge Drange. 
 
Ser utfordringene
De 84 deltakerne på vannkonferansen i Bergen fikk likevel ikke bare dystre spådommer å forholde seg til, men også konkrete eksempler på nye måter å møte utfordringene på, Å dimensjonere avløpsnettett til økte vannmengder er et selvsagt virkemiddel, men det kreves i tillegg andre og mer kreative løsninger, noe som ble presentert under den to dager lange konferansen i Norges vann- og klimahovedstad, Bergen.

Fyldig reportasje fra konferansen i VVS-Aktuelt nr. 6/2008