Byggautomasjon

Skal diskutere energifleksible bygg

Deltakerne på konferansen vil blant annet få en omvisning på ZEB Living Lab Foto. SINTEF Byggforsk
Deltakerne på konferansen vil blant annet få en omvisning på ZEB Living Lab Foto. SINTEF Byggforsk

Landene som deltar på møtet som finner sted i Trondheim 16.-18. mars er Østerrike, Belgia, Canada, Tsjekkia, Danmark, Finland, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Storbritannia, Kina og Norge.

Skal klassifisere energifleksibilitet
Målene med prosjektet er å utforske potensialet for energifleksibilitet i ulike bygninger og sammenhenger,  utvikle en felles terminologi,  komme fram til en definisjon og klassifiseringsmetode for «energifleksibilitet i bygninger», samt å undersøke brukerkomfort så vel som motivasjon og aksept knyttet til energifleksible i bygg.
Utforsking av bygningers samlede energifleksibilitet og potensiell effekt av energinett, samt demonstrasjon av energifleksibilitet gjennom forsøks- og feltstudier står også sentralt.
– Vi vil vise fram ZEB Living Lab og det planlagte ZEB Flexible Living Lab, som blant annet skal brukes til å undersøke og forske på energifleksible bygninger, og hvordan disse kan utveksle varme/kulde og elektrisk energi med nettet, sier seniorforsker Igor Sartori ved SINTEF Byggforsk.

Kan energifleksible bygg støtte energinett?
I dag finnes det lite innsikt i hvor mye fleksibilitet ulike typer bygninger kan tilby til framtidige energisystemer. Målet er å øke kunnskapen, vise hvorvidt energifleksible bygg kan støtte energinett, og å identifisere kritiske aspekter og mulige løsninger for å administrere energifleksibilitet.

Målgruppene for prosjektet er:
– Forsknings- og utdanningsmiljøer innen bygg
– Operatører av distribusjonssystemer, operatører av overføringssystemer og aggregatorer
– Arkitekter, ingeniører og konsulenter
– Utviklere av bygningsdeler, HVAC-systemer og kontroller
– Makthavere og rådgivere som er involvert i å skape framtidige energisystemer

FAKTA: Energifleksible bygninger
En bygnings energifleksibilitet er evnen til å administrere sin energietterspørsel og -produksjon i henhold til lokale klimaforhold, brukerbehov og nettkrav.
Energifleksible bygninger vil altså muliggjøre «demand side management»/laststyring og dermed forbrukerfleksibilitet basert på kravene i de omkringliggende nett.