Hovedsaken i Filbakks forskning har vært en studie av kvaliteten ved biobrenselet og hvilke faktorer som har størst effekt på kvaliteten. Viktige egenskaper ved biobrenselkvaliteten er effektiv brennverdi, fuktighetsinnhold og askeegenskaper.
Ulik effekt
Temperatur og nedbør var de to faktorene som hadde sterkest innflytelse på fuktigheten i biomassen ved lagring. Tildekking av velter på høsten som hadde tørket gjennom våren og sommeren, hindret at fuktigheten økte i løpet av høsten og vinteren. Tildekking av velter som ble hogd om høsten hadde bare begrenset effekt. De beste tørkeforholdene var på toppen og i midten av veltene med heltrevirke. For haugene med grot var det lavest fuktighet i midten av haugen. Fuktigheten var høyere i de ytre delene.
Tørrstofftapet ble redusert, når tørkingen foregikk hurtig. Det er sannsynlig at det meste av tørrstofftapet skyldes at nåler og greiner falt av under lagringen.
Fordeler med pellets
Pellets har flere fordeler sammenliknet med mindre foredlede brensler som flis. Eksempler er lavere fuktighetsinnhold og høyere bulkdensitet. Det ble gjennomført to ulike serier med pelleteringsforsøk i industriskala. I den ene ble det undersøkt hvordan ulik grad av barkinnblanding innvirker på pelletskvaliteten. I den andre ble det sett nærmere på hvordan ulik lagring og tørkemetode påvirker pelletsen.
Smøremiddel
Resultatene viste at det ikke er gunstig å lagre flis over tid eller tørke flisa med høy temperatur på grunn av tap av viktige ekstraktivstoffer. Ekstraktivstoffene er viktig som et smøremiddel som kan føre til redusert energibruk ved produksjonen. Disse stoffene kan også ha en bindende effekt som øker holdbarheten til pelletsen. Pellets produsert som en blanding av trevirke og bark hadde lavere holdbarhet enn pellets produsert av rent trevirke eller ren bark.