Varme og energi

Små vannverk må skjerpe rutinene for sikkert vann 

09.06.08: Vann er viktig for folkehelsa, og derfor er det viktig at vi holder sterkt fokus på vannkvaliteten. Det sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Arvid Libak.

Bildet: Direktøren i Norsk Vann, Einar Melheim (t.h) takker statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Arvid Libak, under den offisielle åpningen av den 6. Nordiske Drikkevannskonferansen i Oslo i dag.

 
Av Odd Borgestrand

Uttalelsen kom under den offisielle åpningen av den 6.Nordiske Drikkevannskonferansen, som åpnet i Oslo i formiddag.

Råvannskildene er av god kvalitet i Norge, men Libak minnet om Giardia-utbrddet i Bergen i 2004, der flere tusen ble rammet av parasitten.

På Røros ble det et kraftig diarèutbrudd etter arbeider på ledningsnettet, og høsten 2007 måtte vannet i Oslo kokes. I tillegg har det vært en rekke tilfeller av det samme i tilknytning til mindre vannverk.

En rekke vannverk sliter med mulig mikrobiell forurensning, og det er et stort forbedringspotensial spesielt for de små vannverkene. Det er vannverkseier som er ansvarlig for at drikkevannsforskriftene blir oppfylt.

Mattilsynets tilsynskampanje de siste to årene har vist at en rekke mindre vannverk har for dårlig rensing. 

Vannverk må oppgraderes
Vann skal være trygt å drikke for alle, og vi må ha ansvarlige vannverkseiere, som også har gode beredskapsrutiner. Dessverre svikter rutinene i en del tilfeller, og derfor må vannverkene trene på dette.

Videre er det et stort behov for oppgradering av vann- og avløpsledningene. 40 prosent av vannet lekker ut, men enda verre er det når avløpet lekker inn i vannledningene. Med dagens tempo tar det opp mot 140 år å bytte ut gammelt ledningsnett. Derfor er det viktig å få en sterkere samordning mellom aktørene ved gravearbeider. Et tverrdepartementalt samarbeid er i gang for å få til bedring av ledningsnettet. 

Klimaendringene
Klimaet er også en utfordring, understreket Libak. Her må vi gå inn i konkrete utfordringer for blant annet å stoppe bakterieflommen som vil komme som følge av kraftige klimaendringer.
Vi vil få økte forekomster av giftproduserende alger, økte problemer med kjemiske stoffer og dermed vil vi også få større behov for reservevannskilder. Det er også et sterkt behov for forsterkning av ledningsnettet.

Libaks vei videre er et robust system med gode beredskapsforberedelser for å håndtere ekstreme situasjoner uavhengig av årsak.
Sårbarheten med klimaforandringer må inn i beredskapsplanleggingen, og vi må sørge for at Mattilsynet er i stand til å gjennomføre hyppige kontroller.

Direktøren i Norsk Vann, Einar Melheim sier til VVS aktuelt at han fullt ut støtter statssekretærens ønske om et sterkt Mattilsyn. Det bekymrer imidlertid Melheim at Mattilsynet fortsatt ikke har ansatt en toppleder innen vannbehandling. Stillingen ble lyst ut, men under tilsettingsprosessen ble Mattilsynet pålagt kutt i administrasjonen, og dermed  ble aldri noen ”vannsjef” ansatt i Mattilsynet. Melheim stiller spørsmål ved om dette er et uttrykk for at vann ikke blir tilstrekkelig prioritert i tilsynet.