For å søke om tilskudd til varmepumpe må huset og søkeren oppfylle fem krav, ifølge SparEnergi/Energistyrelsen:
– Må være en helårsbolig – og søkeren må eie den
– Varmes i dag med oljekamin, gasskomfyr, elektrisk oppvarming eller biofyr (f.eks. pelletskamin)
– Må ikke ligge i et område hvor det er fjernvarme eller planlagt fjernvarme
– Søker er ikke allerede i gang med å gå over til varmepumpe. Det må f.eks. ikke har innhentet et bindende tilbud
– Søker ønsker luft til vann varmepumpe eller væske til vann varmepumpe (bergvarme)
Sparer strøm til oppvarming
Det er ikke bare tilskuddet som gjør anskaffelse av varmepumpe til en god investering, sier teamleder for varmepumpeavdelingen i Energi Fyn, Marius Frandsen.
– En varmepumpe er ekstra energieffektiv og gir 3-4 kWh varme hver gang du kjøper 1 kWh strøm fra ditt strømselskap. Så pumpen hjelper deg med å spare strøm på å varme opp hjemmet ditt. I tillegg kan varmepumpeeiere også få refusjon av elavgiften når det årlige strømforbruket overstiger 4000 kWh. Det er derfor penger å spare flere steder, sier han til dagens byggeri.dk
– Det er bestemt at naturgass skal fases ut i private hjem innen 2035, og Danmark kan ikke nå det målet uten å bytte gasskjel for oppvarming til varmepumper eller fjernvarme. Så vi forventer at det blir økte avgifter på naturgass, samtidig som forsyningssikkerheten for trepellets også skaper høye priser som følge av økt press på biodrivstoff. En varmepumpe er derfor et fremtidssikkert valg, forklarer Marius Frandsen.
– Velg kvalitet
Han gir også gode råd for valg av varmepumpe:
– Husk å velge en varmepumpe av god kvalitet, for den skal sikre stabil varme i 20-25 år uten driftsproblemer. En kvalitetsvarmepumpe kan gjøre det. Og så må man ta hensyn til om det er en stabil serviceorganisasjon bak produktet, slik at man også kan få hjelp om 5, 10 eller 20 år, avslutter han.
KILDE: Dagens Byggeri