Sanitær

Tikkende vannbomber

14.09.05: Forsikringsselskapene utbetaler nå tre ganger så mye etter vannlekkasjer som tidlig på 1990-tallet. Finansanæringens hovedorganisasjon frykter at gamle rør ligger som tikkende vannbomber i norske hjem.

I 1991 utbetalte forsikringsselskapene 528 millioner kroner etter vannledningsskader, i fjor var utbetalingene økt til 1,6 milliarder.

Antall skader økte med 40 prosent i samme periode, opplyser Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

– Snart kan erstatningene etter vannskader være større enn erstatningene etter branner, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i FNH i en pressemelding.

Frost-problem
Forsker Lars-Erik Fiskum ved Byggforsk forteller at utbetalingene nådde en topp på drøyt 2 mrd. kroner i 2001 og at milde vintre så har ført til en reduksjon. – Frostskader kan stå for så mye som 20 prosent av skadene.

Fiskum bekrefter likevel bekymringen for økt skadetall. Frem til 1970-tallet bruke norske rørleggere tykkveggete kopperrør som gjerne lå utenpå vegg. Slike rør har en forventet levetid på rundt 50 år. Mange av boligene bygget i perioden etter andre verdenskrig har nå godt og vel passert denne alderen.

Tynne rørvegger
Så begynte en periode hvor rørleggerne benyttet tynnveggete kopperrør. Disse rørene har en forventet levetid på rundt 30 år, så også denne generasjonen rørsystemer nærmer seg slutten.

– I en overgangsfase var nok ikke arbeidet alltid av beste kvalitet, forteller Fiskum.

200 om dagen
Den negative utviklingen bekreftes av Vannskadekontoret, som er et servicekontor for forbrukere, forsikringsbransje, byggebransje og myndigheter. Daglig skjer det rundt 200 vannskader i Norge. Faren for vannskade er større enn for brann eller innbrudd.

Stein Haakonsen i FNH utelukker ikke at flere vannskader kan føre til høyere forsikringspremier i fremtiden. – Økte premier og høyere egenandel ved vannskader som skyldes gamle rør, er blant tiltakene som vurderes. Avkorting av forsikringsutbetalingen kan også bli aktuelt, sier han.