– Et fryktbasert regelverk

 
– Et fryktbasert regelverkIllustrasjonsbilde (Foto: Johnny Almvang)
Geberits seniorkonsulent, Arvid Aalen, mener dagens regelverk for vannskadesikkerhet er basert på frykt, noe som i ytterste konsekvens fører til usikkerhet rundt produktene og dårlig rørleggerhåndverk. Han tror fraværet av en fri og åpen debatt rundt sanitærteknikk, kan være ødeleggende for produktutvikling, og et hinder for innovasjon.
Av Bjørn Laberg

– På hvilken måte er regelverket et problem?

– Det gis dessverre rom for uklarheter og tolkninger her, noe som fører til dårligere kvalitet i installasjonene, samt at sårt tiltrengt innovasjon blir nedprioritert. Det har både VVS-ingeniører og rørleggere selv påpekt. Regelverket for vannskadesikkerhet bør rett og slett diskuteres og evalueres mye oftere. Det må være større åpenhet rundt tema sanitærteknikk, en debatt som nærmest har vært fraværende de senere årene. På varme- og energiløsninger, samt på inneklima og ventilasjonsteknikk, har bransjen derimot hatt et mye høyere fokus. Nå er det på tide at også sanitærløsningene og lekkasjesikkerhet blir gjenstand for en bredere, faktabasert, nyansert og grundig analyse, sier Arvid Aalen til VVS aktuelt.

Lekkasjestoppere – det eneste saliggjørende?
– Produsenter, rørleggere, rådgivere,byggherrer og arkitekter må etter min mening gå sammen om en felles idedugnad for å se på alternative måter for å forebygge vannskader, bedre vannkvalitet og effektivisere byggeprosesser. Jeg mener det har vært et alt for ensidig fokus på lekkasjefølere/ lekkasjestoppere som det eneste saliggjørende. Det er merkelig at man så ensidig kommer frem til slike forslag til regelverk. Man påstår joda ganske så arrogant at norske rørleggere er så udugelige i faget sitt at de ikke klarer å gjennomføre effektive, innovative, sikre og lønnsomme installasjoner. Man kan ikke ha som utgangspunkt at man frykter, og nærmest forventer, at lekkasjen kommer til å oppstå. Fokus må jo ligge på at produktene SKAL være sikre, dokumenterte, ha tilstrekkelig lang levetid og at rørleggeren har tilsvarende kunnskap om produktene og montasjen. Et regelverk må fremme kvalitet, kompetanse, miljø og sikkerhet. Innovasjon og produktmangfold vil da bli en naturlig konsekvens, sier Aalen.

Regelverk kontra funksjonalitet?
– Det kan synes som om vi i Norge har litt ensidig fokus på utformingen av regelverk for vannskadesikkerhet. Regelverk må uansett ikke trumfe funksjonalitet og bedre, kanskje sikrere løsninger. Skal rørleggeryrket bli attraktivt, og kompetansen opp, må bransjen ta inn over seg at nye, innovative sanitærløsninger og materialer har livets rett, innenfor et fornuftig regelverk, sier Aalen. Som et eksempel nevner Aalen en rapport laget av KWD Globalpipe.de i 2013, vedrørende Aluminium Multi Layer Pipes, såkalt alupex eller kompositt rør. Rapporten melder om sterkt økende produksjon og bruk av disse rørsystemene i Europa og verden for øvrig.
– Bare i Europa var det mer enn 50 produsenter av slike rørtyper i 2013, med innovasjon innen rørsystemer, teknologi og installasjonsmetoder vi i Norge ikke kan ta del av, på grunn av norske regler fra tidlig nittitall, sier Aalen oppgitt.

LES OGSÅ: Må følge med i timen

Materialer i rørsystemer
– Innerrør i disse moderne rørsystemene er i PE-Xb, PE-Xc, PE-Xa, eller PE-RT. Ytterrør er i PE typer,og midtre rør i aluminium. Noen har også materiale PB (Polybutan) i hele røret, isteden for PE-X. Delene er ofte en kombinasjon av PVDF, PPSU (plast) og høy korrosjonsbestandig messing, kobber, rødgods (bronse) legering RG5 (CC499K), eller DZR og stål-legeringer. Skjøtemetoder er pressfittings med radial og axialkompresjon, eller Push Fit fittings og kompresjons pressfittings, sier han.
– Geberit, og flere andre produsenter, har også Push Fit rørsystemer som ikke engang selges i Norge. Felles for rørkoblingerer lekkasjesikkerheten, og mange har også synlig innstikk og upresset, utett funksjon. Rørleggere går dermed glipp av rørsystemer med lav vekt, som er lettere å bøye og som åpner for mer smarte installasjoner. Totalt sett mer økonomisk lønnsom montasje, mener Aalen.

Ikke lett utskiftbart
– Disse rørsystemene legges også skjult og beskyttet bak vegger i treverk, på lik linje som rør-i-rør, helst preisolert (i ulike tykkelser) eller med beskyttelsesrør på kveil. Norsk rør-i-rør konsept tilsvarer  ikke systemer som blir brukt ellers i Europa. Hos mange europeiske produsenter er fordelingsskap ikke vanntette og er sjelden i bruk. Det benyttes ofte inspeksjonsluke eller integrert stengekran i vegg, innerrøret er oftest ikke utskiftbart og trenger heller ikke å være dette (etter trykktestingen). Dette på grunn av levetid og løsninger. Drikkevannhygiene, komfort og energibesparelse er andre argumenter, sammen med rørdimensjoneringer og V.V. sirkulasjon. Som alltid må montasjeanvisningene til leverandørene følges. T- Rør og fittings kan benyttes i installasjonene. Men igjen, norske regler og forskrifter legger effektive hindringer i veien for slike installasjoner.

Mer nyansert
– Den øredøvende stillheten rundt sanitærteknikk og innovasjon er hemmende for hele verdikjeden, uansett merkevare og ståsted. Det er veldig bra at både OSO og Høiax, som nylig har vært tydelige og åpne rundt spørsmålet om levetid på varmtvannsberedere på kjøkken. Det er et skritt i riktig retning og godt eksempel til etterfølgelse, men en kjøkkendebatt må være mer nyansert, og ta for seg rørkoblinger og rørsystemer også, understreker Aalen.

– Mitt hovedpoeng er at det må bli mer åpenhet, bedre nyansert, faktabasert og dokumenterbar diskusjon som grunnlag før regelverk og forskrifter besluttes. Derfor er tett dialog mellom rørleggere, produsenter, rådgivere, Rørentreprenørene Norge og Sintef Byggforsk nøkkelen til reduserte vannskader og trygge installasjoner. Grossistene har også en rolle i dette arbeidet. Vi alle er jo avhengig av hverandre for å gjøre rørleggerfaget mer attraktivt og øke kvaliteten. Da må det fokuseres mye sterkere på sanitærteknikk. Jeg oppfordrer derfor bransjefolk som skal til ISH messen i mars, til å bruke tiden godt og sjekke ut rørsystemene som i dag tilbys markedet, sier Aalen avslutningsvis.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår