I løpet av 2009 og 2010 lyser Forskningsrådet ut nesten én milliard kroner til forskningsutstyr, og med gårsdagens vedtak er den første halve milliarden allerede fordelt.
Samordning
De 210 millionene skal gå til fire svært ulike nasjonale prosjekter, men som har det til felles at det dreier seg om forskning på viktige samfunnsområder. Bak hver søknad står mange forskningsmiljøer. Alle prosjektene er av nasjonal karakter, og utstyret skal gjøres tilgjengelig for alle relevante forskningsmiljøer og næringer i Norge. Med andre ord ikke bare for miljøene ved de institusjonene som skal huse utstyret.
– Dette er kostbare investeringer som krever nasjonal samordning og arbeidsdeling mellom miljøene, sier forskningsminister Tora Aasland i en pressemelding.
De fire prosjektene som er tildelt midler i denne omgang, går på opprusting av biobanker, fjernstyrt havovervåkning, fremtidsrettet nanoteknologisk utstyr og altså ustyr til vindmølleindustrien.
Industrielle muligheter
Med 45 millioner kroner fra Forskningsrådet kan Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen investere i en flytende testturbin for måling og testing av enkeltkomponenter i offshore vindmøller. Dette utstyret vil legge grunnlaget for norsk teknologiutvikling og industrielle muligheter knyttet til eksport.
Alle sentrale norske aktører innen fagfeltet har samarbeidet om søknaden. Det er etablert to Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) innenfor offshore vind og ytterligere ett senter som grenser opp mot samme tema, og disse tre sentrene har deltatt i søknaden. Mens alle sentrale miljøer skal ha tilgang til å bruke infrastrukturen, skal data fra målingene være åpne for videre forskning. Det betyr at også små offshoremiljøer vil få utbytte av denne investeringen.
CMR og SINTEF samarbeider om søknaden.