Varme og energi

Direktiv letter boligkrisa?

01.10.08: Med finanskrise, boligkrise, rentehopp og økende strømpriser er boligeiere og kjøpere på vakt mot fallgruver. Men med Bygningsenergidirektivet delvis på plass er grunnlaget lagt for å unngå de største fellene.

Bildet: Terje Michelsen er fagansvarlig for klima i kompetansesenteret Klima & Varmeteknikk. (Foto: Jan H. Kalvik) 

Av Jan H. Kalvik
– Studier tyder på at byggebransjen har lite fokus på energieffektive bygg. Ved oppføring av nybygg fokuseres det på attraktivitet i markedet (beliggenhet, utsikt og lignende), investeringskostnad og forskriftskrav. Erfaring viser at næringsbygg og boliger kan bygges betydelig mer energieffektive ved hjelp av moderate tilleggsinvesteringer, påpeker ansvarlige myndigheter. 

Synlig merking
I praksis betyr dette at alle boliger etter hvert som de blir kontrollert får et synlig merke som klassifiserer bygget på en skala fra ”A” til ”G”, nærmest på samme måte som kjøleskap og andre apparater. Dermed vil driftskostnadene til huset komme klart frem ved salg eller utleie. Dette betyr også at det blir slutt på at utbyggere skor seg på å bygge billigst mulig og skyver energiregningen over på boligens eier. 

Bytt ut panelovnen
Det finner svært mange alternativer til panelovnen, som er det verst man kan fyre med. Fordelene med moderne varmepumpeteknologi gjør alternativene overflødige. Ren energi foredles i effektive ”miljømaskiner” som både gir effektiv varme, bokomfort og ikke minst gir de beste varmepumpene solide plusspoeng når miljømerkingen av norske boliger starter neste år. 

– Kombinerer man varmepumpen med vannbåren varme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning har man en vinnerkombinasjon som på sikt betaler seg selv, forteller Terje Michelsen i kompetansesenteret Klima & Varmeteknikk, som gjennom 25 år har forhandlet og utviklet varmepumper for norske forhold.

Du finner mer informasjon om fremdriften av bygningsenergidirektivet på myndighetenes egen hjemmeside www.bygningsdirektivet.no og om løsningene på www.kvt.no.
– Uroen i boligmarkedet, svingningene i rentemarkedet, en strømpris som helt sikkert vil øke jevnt og trutt betyr at det er bare en ting å gjøre – uansett om man bygger nytt eller rehabiliterer – sørg for å følge Bygningsenergidirektivet, understreker Michelsen.