Ventilasjon

Vil vokse på ventilasjon

Bildet: Bravida har fått flere tilbud om kjøp av virksomheter
Bildet: Bravida har fått flere tilbud om kjøp av virksomheter
09.09.10: Bravida nærmet seg milliardomsetning i første halvår i år. Selskapet ser på muligheter for videre vekst innen ventilasjon og rør.
Av Birgitte Henriksen

I løpet av det første halvåret 2010 hadde Bravida en omsetning på 982 millioner kroner og et driftsresultat på 48 millioner for den norske virksomheten.

Til sammenlikningen endte fjorårets driftsresultat på 14 millioner kroner. Bravidas omsetning økte fra 299 til 456 millioner kroner i andre kvartal, noe som skyldes oppkjøpet av Siemens Installation i mai 2009.
– Vi er fortsatt i et tøft marked, noe bransjens resultater for første halvår viser. Det er fortsatt et betydelig prispress i markedet, og det vil sannsynligvis føre til at en del av virksomhetene i bransjen vil få det tøft også i dette kvartalet vi nå er inne i. Jeg spådde at 2. kvartal ville bli dårligere for bransjen enn 1. kvartal – og det har vist seg å stemme, sier administrerende direktør Eirik Frantzen i en pressemelding.

Rør og ventilasjon
Bravida ser kontinuerlig etter vekstmuligheter i markedet, og har fått flere tilbud om å kjøpe virksomheter.
– I utgangspunktet er vi lite interessert i de minste aktørene. Eneste grunnen til eventuelt å investere i disse er å innta eller styrke en ledende posisjon i et lokalt marked vi allerede er. Det vi primært ser på nå er vekst på rør og ventilasjon, enten ved å bygge opp solide enheter der vi allerede er eller kjøpe opp en nasjonal aktør. Foreløpig har verdiforventningene hos disse virksomhetene langt oversteget den reelle verdien, men de siste månedene har vi opplevd en noe større grad av realitetsforståelse hos både eiere og meglere, sier han.

Drift og vedlikehold
For å tilpasse organisasjonen til markedet har Bravida konvertert en rekke ansatte fra prosjekt til servicemedarbeidere.
– Det å ha en god drifts- og vedlikeholdsenhet som tilbyr alle tjenester innenfor elektro, rør og ventilasjon har vært en vinnerformel. Dette arbeidet har blitt mindre påvirket av konjunkturen, enn prosjekter. Når andre aktører i bransjen blir ferdige med å underby hverandre på prosjektjobber, for primært å opprettholde staben, vil vi igjen øke innsatsen på større prosjekter, sier Frantzen.
Han mener den svenske bransjen har kommet raskere ut av finanskrisen enn Norge og Danmark på grunn av betydelige offentlige satsinger og infrastrukturprosjekter.