I en kontinuerlig diskusjon om hva som er de mest miljøvennlige materialene, går Fabeko nå ut og påpeker at både den norske miljøvernorganisasjonen Bellona og den internasjonale miljøorganisasjonen IUCN har brukt nettopp kortreist, plasstøpt betong som byggematerialer i sine nye hovedkontorer.
I begge byggene er materialets termiske masse og CO2-fordelene ved at betongen er kortreist utnyttet.
– Flere forskningsmiljøer, deriblant SINTEF Byggforsk, har beregnet at riktig bruk av betong reduserer behovet for energi til oppvarming med inntil 15 prosent. For kjøling er besparelsene enda mer markante, skriver Fabeko i en pressemelding til Byggaktuelt.
Det er forventet at det det nye hovedkvarteret til Bellona vil ha et energiforbruk på under 70 kWh per kvadratmeter, hvilket er rekordlavt for kontorbygg og godt under kravene til A-klassifisering i den nye energimerkeordningen av boliger. Snittforbruk for norske kontorbygg er tett oppunder 300 kWh per kvadratmeter. I Bellonahuset er det brukt plasstøpt betong i vegger og etasjeskillere, mens himlingen er i frilagt betong etter som de termiske egenskapene blir best når betongen ikke er dekket av andre materialer. Fasadene er i puss og glass, og det er valgt etter CO2-beregninger av hvilke fasadematerialer som setter det minste karbonsporet totalt.
Nybygget til The International Union for Conservation of Nature (IUCN), var det mest miljøvennlige bygget den europeiske sammenslutningen av miljøtidsskrifter, EEP, fant da de kåret de beste byggene i 2010. Bygget ligger i Gland i Sveits, og ble åpnet i sommer.
– IUCN valgte plasstøpt betong fordi de mener dette materialet er best for energi, CO2-effektivitet og kostnader i et livsløpsperspektiv. Bygget er oppført med 40 prosent resirkulert betong og har mest mulig udekkede betongflater for å utnytte betongens mulighet til passiv oppvarming og kjøling, skriver Fabeko.
Det er også bygget inn andre miljøtiltak, som oppsamlet regnvann i alle toaletter, utnyttelse av solenergi og jordvarme, og miljøvennlige møbler. Til sammen gjør dette at IUCN ligger an til å bli først i Europa med Platina, klassifikasjon i det amerikanske LEED-systemet for miljømerking av bygninger. IUCN ble for øvrig grunnlagt i 1948, og er verdens eldste og en av de mest anerkjente miljøorganisasjoner.