50.000 nordmenn har energimerket sine boliger så langt, uten at det har gitt utslag på markedsprisen.
– Det betyr at om du i dag kjøper en bolig med høyt energimerke, uten å måtte betale ekstra, så vil du på sikt høste gevinsten. For vi er sikre på at energimerkeordningen vil øke boligprisene, sier Ole Øyvind Moen i TakseringsForbundet.
Enova starter nå en landsomfattende kampanje hvor de leter etter Norges kaldeste hus. Vinneren får 250.000 kroner til rehabilitering, et godt bidrag til å heve boligens karakter.
– Mange hundretusen boliger ble bygget i perioden 1960 – 1990 med lite eller mangelfull isolasjon, dårlig vindtetting og vinduer som ikke står imot kulda når den kommer. De som i dag eier disse boligene og som nå vurderer en større rehabilitering, bør benytte den mulighet til å ta et skikkelig hopp oppover i energikarakter, sier Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova og prosjektleder for kampanjen.
Også danskene har hatt energimerkeordningen siden i fjor sommer. Der har derimot energimerkene gjort utslag på boligprisene.
– Jo bedre energitilstand et hus har, desto dyrere er det. Villaer med energimerke A, selges til priser som ligger to tredjedeler over prisen i forhold til hus med energimerke G. Danskene betaler mer for å få et hus som har lavere eller minimale varme og fyringsutgifter. Det sier Boligsidens kommunikasjonsdirektør Birgit Daetz.
En undersøkelse fra Nederland viser at boliger med de høyeste energikarakterene selges for to til fem prosent mer enn tilsvarende boliger med dårligere energikarakter.
– I Norge er boligkjøpere mer opptatt av beliggenhet og detaljer ved boligen og glemmer den enorme forskjellen som kan være i energikostnader mellom to ellers like boliger, sier Ole Øyvind Moen. Norges TakseringsForbund mener at boligens verdi stiger med rundt 100.000 kroner for hver karakter du går opp på energimerkeskalaen.