– Bærekraftig energibruk og energieffektivisering er et globalt virkemiddel for å redusere utslipp av klimagasser og bedre forsyningssikkerheten på energi. Energiledelse er antatt å ha en positiv innvirkning på rundt 60 % av verdens energibruk. Globale utfordringer krever universelle verktøy. ISO 50001 er et slikt verktøy som omfatter krav til energiledelsessystemer med brukerveiledning, skriver enova.no.
Energi er en kritisk innsatsfaktor til drift og kan utgjøre en stor kostnad for organisasjoner. Effektiviseringspotensialer kan avdekkes ved å vurdere energibruken gjennom hele bedriftens forsyningskjede. Den enkelte organisasjon kan i liten grad påvirke energipriser, myndighetenes politikk eller den globale økonomien, men de kan forbedre måten de bruker energi på gjennom et styringssystem. Forbedret energieffektivitet kan gi rask nytte for en organisasjon ved å optimalisere bruken av tilgjengelig energi og energi-relaterte utstyr og prosesser, og dermed redusere både energikostnader og forbruk. Organisasjonen vil også gjennom dette bidrag til å redusere uttømming av energiressursene og redusere miljøbelastningene av energibruk, som for eksempel global oppvarming.
ISO 50001 er ment å gi organisasjoner et anerkjent rammeverk for å integrere best mulig energieffektivitet i sin virksomhet. Multinasjonale organisasjoner vil ha tilgang til en enkelt, harmonisert standard for implementering i hele organisasjonen med en logisk og konsistent metodikk for å identifisere og implementere forbedringer.
Standarden er ment å gjøre følgende:
◦ Bistå organisasjoner i å gjøre bedre bruk av sine eksisterende energikrevende produksjonsmidler
◦ Skape åpenhet og lette kommunikasjonen om forvaltning av energiressurser
◦ Fremme beste praksis innen energiledelse og vise god energiledelsesatferd
◦ Bistå ved vurdering og prioritering av nye energieffektive teknologier
◦ Gi et rammeverk for å fremme energieffektivitet gjennom hele organisasjonens forsynings- og produksjonskjede
◦ Vise hvordan energiledelse bør integreres med andre organisatoriske styringssystemer som miljø, helse og sikkerhet