Varme og energi

Drømmer om grønne energifabrikker

Bildet: Deltakerne på Norsk Vanns årskonferanse fikk et innblikk i hvordan Longyearbyen Bydrift kombinerer vann- og avløpshåndtering med energiproduksjon.
Bildet: Deltakerne på Norsk Vanns årskonferanse fikk et innblikk i hvordan Longyearbyen Bydrift kombinerer vann- og avløpshåndtering med energiproduksjon.
24.08.11: Norske kommuner kan ved enkle tiltak bli energinøytrale. Vi kan lett spare 20 prosent ved å kjøre på energieffektivitetstiltak, og vi har et potensial til å produsere ren, fornybar energi i kommunene.  Det hevder assisterende direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen.
Av Odd Borgestrand
Longyearbyen

 
Alt for få kommuner har tatt i bruk bioenergi og mer utpreget bruk av luft/vann varmepumper. Med økt bevissthet på ressursene som finnes i den enkelte kommune kan enkle tiltak gjøre mange kommuner til grønne energifabrikker, sier Hofshagen til VVS aktuelt. 

–Vann og avløp kan ved å utnytte varmt avløpsvann bli kommunenes nye ”grønne energifabrikk”, og VA-sektoren kan bli en del av den klimakuren som må komme, sa hun under Norsk Vanns årskonferanse i Longyerbyen. 
-Kommunene må sette seg mål, og skaffe seg den kompetanse som er nødvendig innen energianalyse, og da vil de også ha store muligheter til å produsere fornybar energi. Hun står fast ved at VA-bransjen i Norge lett kan redusere sitt strømforbruk med minst 20 prosent. 

Eidsvoll går foran
Innen fire år mener virksomhetsleder Helge Eliassen i Eidsvoll kommune at VA-sektoren i kommunen skal bli energinøytral, det vil si at de ikke bruker mer energi enn de selv er i stand til å produsere. Internt i etaten er målsettingen enda høyere, men Eliassen mener det er riktig å ta ett skritt om gangen. En dag er han imidlertid overbevist om at VA i Eidsvoll vil bli leverandør av energi, og at den jobben kommunen nå legger ned vil få stor nytteverdi for andre kommuner rundt om i landet.

For Eidsvoll handler det om innsats på flere områder. Først og fremst etableres et nytt avløpsrenseanlegg som vil gi en energiproduserende slambehandling. Den andre delen er strømproduksjon fra drikkevannet til 15.000 av kommunens innbyggere. Det er et fall på 100 meter fra drikkevannskilden til vannbehandlingsanlegget, og nå skal drikkevannet sendes gjennom en turbin som produserer strøm.

Hele artikkelen kan du lese i  VVS aktuelt nr 6-2011.