Varme og energi

Solenergi til verdens fattigste

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
30.08.11: Norfund har inngått avtale om å støtte småskala solenergi til fattige på den afrikanske landsbygda med 33 millioner kroner.
– Framtiden i våre hender har i en årrekke jobbet for en endring av norsk energibistand. Nå håper vi Norfunds (Statens Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland) solsatsing markerer en dreining vekk fra storskala vannkraftiprosjekter og støtte til rike og middelklassen, sier fagrådgiver for energi, Liv Thoring.

– Via SN Power har norsk energibistand frontet storskala vannkraftutbygging som ofte har hatt enorme sosiale omkostninger. Det kan ta opp mot 15 år før anlegget er klart og strøm kan leveres, og i tropiske strøk er det store utfordringer knyttet til at anleggene gror igjen,
Jeg mener vannkraftsatsingen har gått på bekostning av annen fornybar energi, som i mange tilfeller hadde vært bedre egnet. Som for eksempel solenergi, sier Thoring.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har hatt klokketro på at velstandsøkning i middelklassen vil «trickle down» på de fattige. Riktignok er de fattigste landene blitt rikere det siste tiåret, men klasseskillene og ulikhetene har økt mange steder, og de aller fattigste er blitt hengende etter. Derfor bør vi heller tenke en «trickle up-effekt», mener hun.

Solstrøm kan leveres i løpet av få uker og er godt egnet på landsbygda. Et dramatisk prisfall som følge av finanskrisen, parallelt med forventet økning i olje- og gasspriser, gjør at solenergi nå framstår som langt mer fordelaktig enn tidligere, ifølge Framtiden i våre hender.

– Små lokale kraftstasjoner er for mange den eneste veien til elektrisitet, fordi det ikke er økonomisk lønnsomt å bygge ut det sentrale nettet mer enn 120 km fra kraftstasjonen, eller hvis bebyggelsen er spredt. Det er viktig å tenke nytt, og heller støtte de på bunnen av pyramiden, slik at disse kan klare å gjennomføre skolegang og heve sin kompetanse, for derigjennom å kunne utvikle næringsvirksomhet og omsetning lokalt, sier Thoring 

 
Kilde: framtiden.no