Av Bjørn Laberg
Gründer og daglig leder i Windsim, dr. scient Arne Reidar Gravdahl, ser Kina satsingen som en naturlig del av WindSims strategi om vekst på flere kontinenter.
Nøkkelmarkeder
– Interessen for vindkraft teknologi er enorm på verdensbasis, mens det her hjemme har vært mest støy og politisk tautrekking rundt vindkraftutbygging, mener Gravdahl.
– Det satses på store vindprosjekt i blant annet Sør-Amerika, Australia, India, Spania og Storbritannia. USA og Kina utmerker seg likevel som de største vindkraftprodusentene i verden, så dette vil være nøkkelmarkedene våre i årene framover. Det er grunnen til at vi for halvannet år siden åpnet distribusjonskontor for WindSim -lisenser i Beijing, sier han til VVS aktuelt.
Detaljerte målinger
WindSim har utviklet et PC- basert simulatorprogram i 3D, som benyttes for å beregne den mest optimale plassering i terrenget for hver enkelt turbin i en vindpark.
– Meteorologene kjører sine modeller, hvor de opererer på en skala med kilometer mellom hvert målepunkt, når det skal hentes ut data om temperatur, vindhastighet osv. WindSim simulerer derimot detaljmodeller av terrenget, med ti meters oppløsning. Hadde man for eksempel planlagt en vindpark på Slottsfjellet her i Tønsberg, kunne vi beregnet plassering av mastene, simulert vindakselrasjon og sett hvordan vindfeltene hadde snudd og fulgt terrenget, med stor nøyaktighet, sier Gravdahl.
Du kan lese hele artiklen om WindSim i neste utgave av VVS aktuelt (nr. 6)