– Nord-Odal er et veldig interessant område for vindkraftutbygging. Høyden er naturlig og det finnes nettkapasitet og kraftlinjer i nærheten. Samtidig får vi enkel transport og det er lett å bygge, sier Fredrik Andersson i E.ON Vind til Glåmdalen. Nå vurderer den tyske energigiganten å satse nærmere én milliard kroner på å bygge en vindmøllepark i skogsområdene rett sørvest for Sand. En slik park trenger stor plass, mastene må stå 500 meter fra hverandre for ikke å skygge eller skape turbulens.
150 meter høye
– Vi er tidlig i utviklingsfasen, men har vært i kontakt med noen av de større grunneierne, opplyser Andersson, som forteller at det uansett vil ta flere år før planene eventuelt realiseres.
Siden det også er mange mindre grunneiere i området, ønsker ikke den norgesansvarlige i E.ON å være mer konkret. Han opplyser på generelt grunnlag at det bygges mellom 20 og 30 vindmøller når man satser på slike parker. Kommer det vindmøller i Nord-Odal, vil de ruve i landskapet. Selve tårnet er 100 meter høyt, de tre vingene er hver på 50 meter. Dermed blir de gigantiske vindmøllene totalt 150 meter høye. Fem av dem er det aktuelt å bygge på et 1500 dekar stort område av Ekornholsteigen ved Granmyrlia og Viksætra, et av de mest høytliggende områdene i Nord-Odal. Nord-Odal kommuneskoger er grunneier. I dag skal styret i kommuneskogen ta stilling til henvendelsen fra E.ON, daglig leder Oddmund Lauvdal er positiv til at man inngår en avtale.
Ringvirkninger
– Skulle det bli noe av planene, vil vi fortsatt kunne bruke området til skogbruk og jakt. Konsekvensene vil imidlertid bli grundig utredet og det er NVE som må gi konsesjon, sier Lauvdal. Daglig leder i kommuneskogen ser flere positive ringvirkninger med en vindmøllepark, blant annet økte inntekter for kommunen, nye arbeidsplasser, bedre infrastruktur i området og ren energi.
– Vi leier ut grunnen. Inntektene vi vil kunne få er anslått til 500.000 kroner i året, opplyser Oddmund Lauvdal.
Alexander Andres Lervik, som med omkring 6800 dekar skog er en av de største grunneierne i området, bekrefter at også han er orientert om planene.
– Jeg er i utgangspunktet positivt innstilt, men dette gjelder flere enn meg. Hvor mange vindmøller det kan bli snakk om på min eiendom, er det ikke blitt sagt noe om, forteller Lervik, som skal møte representanter for E.ONs norske rådgivningsselskap Sweco i løpet av et par uker.