Besparelser
På tiltakssiden ble det blant annet utført sparetiltak som bruk av varmepumper, innføring av varmtvannsbesparende utstyr, frekvensstyrte vifter og nye moderne varmegjenvinnere. Et av hotellene som var med i prosjektet, var ærverdige Hotell Bristol i Oslo. Her gav EOS-systemet alene en besparelse på 12,3 prosent. For hele hotellkjeden ble besparelsen på 26,4 GWh.
– Vi har lenge jobbet systematisk med energieffektivisering av våre hoteller, men det var først med dette prosjektet vi virkelig fikk de store resultatene. Det var med på å legge grunnlaget for, og ikke minst gi oss mersmak på videre satsning, forteller direktør for drifts- og vedlikeholdsavdelingen i Olav Thon Gruppen, Thor-Erik Kolsrud.
Alle nybygg i energiklasse B
Siden den gang har energieffektivisering stått fast på dagsorden for Thon-hotellene. De fleste hotellene er Miljøfyrtårnsertifisert, og Olav Thon Gruppens målsetting er at alle nybygg skal bygges i energiklasse B.
En standard som er bedre enn energikravene i de nye tekniske forskriftene.
Når det gjelder eksisterende bygg er det energimerking som har stått i hovedfokus de siste årene. Thon Hotels har per i dag energimerket 59 av sine 61 hoteller.
– Arbeidet med energimerkingen har vært omfattende og tidkrevende, men har gitt oss en god og detaljert oversikt over hvilke energitiltak det vil være lønnsomt for oss å gjøre i hvert enkelt bygg, forteller Kolsrud.
– Neste steg nå blir å prioritere i riktig rekkefølge, legger han til.
Flere prosjekter på lys og varme
Av andre spennende energiprosjekter på gang, kan Kolsrud fortelle om et varmegjenvinningsprosjekt i Vika Atrium som ser ut til å bli svært lønnsomt. Her brukes overskuddsvarme fra kjøling til å varme opp bygget.
– Så langt ser det ut til at vi vil oppnå en besparelse på 3-3,5 KWh årlig, forteller han.
På flere av hotellene, blant annet ved Hotell Opera i Bjørvika, testes nå også bruk av energieffektive LED-lys.
– Erfaringene herfra er også så langt veldig positive, forteller Kolsrud. – Skifting av lyspærer er en stor post for en driftsleder på et hotell. Med LED reduseres den jobben kraftig, samtidig som man bruker mindre energi på belysning, legger han til.
Samlet kompetanse
Nylig etablerte Olav Thon Gruppen en egen avdeling for energi og miljø.
– Energisparing har fått så stor plass i bedriften at vi så behov for å samle kompetansen på ett sted, forteller Tor Ivar Nordheim, som skal lede avdelingen.
Avdelingen skal være rådgivende avdeling for energisparing i alle Thon Gruppens eiendommer, som i dag består av mer enn 450 bygg.
– Vi ser også at det vil være gunstig å ta over EOS-driften av byggene våre selv, samtidig som det vil bli enklere for de enkelte byggs driftsansvarlige å ha en egen avdeling å forholde seg til, legger han til.
Gode resultater – ingen selvfølge
Kolsrud forteller at selv om de så langt har oppnådd gode energiresultater, ikke på noen måte kan lene seg tilbake.
– Det er ingen selvfølge at de gode resultatene kommer. Spesielt ikke når man jobber med bygg som hoteller, som stadig er i endring. For eksempel gjør rehabilitering og utbygging at det totale energiforbruket øker. Vår oppgave da er å sørge for at forbruket holdes på et så lavt nivå som mulig, både under byggingen og i den videre driften. Fokus på energiledelse med styring og kontroll, samt kontinuerlige forbedringer på energieffektiv drift, er noe vi må jobbe med hele tiden, påpeker Kolsrud.
Alle med på laget
Både Kolsrud og Nordheim mener de har fått mye igjen for bevisstgjøring av hva energisparing kan bety i organisasjonen.
– Et viktig suksesskriterie for oss har vært at de ansatte, enten det er en renholder, resepsjonist, kokk eller hotellsjef, har kunnskap om og fokus på energisparing i sin arbeidshverdag. Et engasjement vi skal etterstrebe å holde ved like og forsterke gjennom den nye avdelingen for energi og miljø, avslutter Kolsrud.