NoBio mener at fornybar varme må gis like gode vilkår som nye investeringer i og produksjon av fornybar kraft gjennom el-sertifikatmarkedet. Ulike rammevilkår vil gi en konkurransevridning og kapitalflukt fra fornybar varme til fornybar kraft, og risikoen for at varmeprosjekter med høyere samfunnsøkonomisk nytte skrinlegges er stor.
– Enova er den sterke og viktigste drivkraften for nye nasjonale investeringer i biovarme.
Skal målsetningene om 14 nye TWh i regjeringens Bioenergistrategi realiseres er det nødvendig med en forankring i virkemiddelapparatet; I kontraktsforhandlingene mellom OED og Enova må det etableres egne måltall for bioenergi, uttaler daglig leder Cato Kjølstad i Norsk Bioenergiforening.
– Videre utvikling og måloppnåelse innenfor fornybar varme, energieffektivisering og ny teknologi fordrer at dagen finansieringsmodell opprettholdes og at størrelsene på Enovas budsjetter ikke reduseres, tilføyer han.
I en pressemelding fra OED til Statsbudsjettet for 2012 står det at Regjeringen vil komme tilbake med en nærmere vurdering av hvordan Enova skal finansieres. NoBio tolker det dithen at kampen står om ”ettøringen” (påslaget på nettleien som er budsjettert med 780 mill. kr for 2012) til Enova. I Soria Moria IIerklæringen slås det fast Enova at skal være “vårt viktigste verktøy for å støtte fornybar energi og energieffektivisering”.
– Det vil være uheldig og korttenkt om en svekkelse av Enova kommer i strid med målsetningene og føringene i en nært forestående klimamelding, kommenterer Cato Kjølstad.
NoBio mener at Energifondet som Enova forvalter må styrkes. Neste års ramme er på 1 926 mrd. kr, hvor 780 mill. kr kommer fra “ett-øringen” tilknyttet nettleien. De resterende midlene kommer fra avkasting og renter på Energifondet. I praksis behøver ikke Stortinget gjøre noen ekstrabevilgning for 2012.
I Soria Moria II-erklæringen står det at Energifondet skal økes opp til 30 milliarder kroner innen 2012.
Bevilgningene til fondet ble økt til 25 milliarder i 2010-budsjettet. De siste fem milliardene skulle bevilges over 2012-budsjettet.
– Det har regjeringen tydeligvis gått bort fra. Dermed bryter Regjeringen med Soria Moria II, sier Kjølstad.