Internasjonalt samarbeid
– Vi er svært fornøyd med uttellingen vi har hatt på våre søknader i denne søknadsrunden. Prosjektene vil bidra til kompetanseheving på et av våre viktigste satsingsområder, nemlig energi og miljø, sier administrerende direktør i Asplan Viak, Øyvind Mork, i en pressemelding.
Det ene prosjektet som får midler er «UPGRADE Solutions» – løsninger for å oppgradere yrkesbygg mot passivhusnivå. Det skal skje i samarbeide med en rekke andre aktører som SINTEF Byggforsk, Enova, Riksantikvaren og bortimot 20 andre bedrifter og organisasjoner.
Prosjektet er en del av et internasjonalt samarbeid som også ledes av Asplan Viak v/Fritjof Salvesen; «Renovation of non-residential buildings towards sustainable standards» innenfor IEAs teknologinettverk.
Plussenergibygg
Asplan Viak har en stor prosjektportefølje innenfor byggfaglige prosjekter. Dette dekker mange fagområder, blant annet arkitektur, landskapsarkitektur, elektro, VVS, konstruksjon samt energi og miljø i bygg. Et eksempel er Powerhouse der to kontorblokker ved hovedkontoret i Sandvika skal oppgraderes til plussenergibygg.
Asplan Viak får også midler til å lage to synteserapporter innenfor fagområdet solenergi. Den ene skal omhandle silisiumbasert solcelleindustri i Norge, og skal gjøres i samarbeid med REC og Elkem Solar. Den andre rapporten skal omhandle utvikling av solfangere og systemer for vannbåren varme. Samarbeidspartner her er Aventa.
Solceller og solvarme
Synteserapportene skal være en del av Forskningsrådets arbeid for å dokumentere mange års satsning på forskning på fornybar energi. De viktige linjene ønskes skissert fra forskningsmiljøene, slik at informasjonen kan formidles til et bredere publikum i næringen, embetsverket og blant politikere. Gjennom rapportene skal forskningstemaene solceller og solvarme settes på dagsorden. Rapportene skal gi innsikt i kunnskapen og teknologiutviklingen innen fagfeltene. Rapportene skal også vise betydningen av gode og langsiktige samarbeidsrelasjoner mellom forskningsmiljøene i bedriftene og myndigheter, samt bidra til drivere for utvikling av FoU feltet.