Sødra Cell har produsert grønn energi i en årrekke og har kjempet for å få innført elsertifikatene i mange år. Det som skulle vært en god nyhet for bedriften, skulle vise seg å bli en skuffelse, skriver Røyken og Hurums Avis.
– Vi er dessverre ikke omfattet av ordningen, sier Trønnes.
Årsaken er ifølge Trønnes at ordningen kun gjelder nye etableringer og fordi bedriften har drevet med dette fra før, er den ikke inne i ordningen.
– Vi har tapt rundt 70 millioner kroner i måneden på dette siden 2003.
Det er klart vi er skuffet, sier han.
Permitteringer
Sødra Cell har sett seg nødt til å stoppe produksjonen på Tofte inntil videre. Mer enn halvparten kan bli permittert som en følge av markedssituasjonen.
– Hadde vi kunnet selge grønn energi hadde det vært vanskeligere for våre svenske eiere å stoppe produksjonen, mener Trønnes.
– Hadde det kunnet forhindre permitteringene?
– Det er usikkert. Det er andre faktorer som også spiller inn, som transport av råvarer, sier Trønnes.
Svensk
Fabrikken på Tofte har svenske eiere. To av fabrikkene i Norge har stoppet produksjonen. I Sverige har en av fabrikkene en lengre vedlikeholdsstopp.
– I tillegg til elsertifikater leverer de svenske fabrikkene fjernvarme. Det er ikke populært å stoppe en fabrikk som leverer fjernvarme nå om vinteren. sier Trønnes.
Grønn politikk
Den strømmen som Sødra produserer i dag blir solgt til markedspris. dersom den ble solgt som «grønn» energi hadde den vært litt dyrere. Differansen mellom vanlig pris og «grønn» pris går tilbake til produsenten og utgjør altså rundt 70 millioner kroner for fabrikken på Tofte.
Nå ser bedriften på nye muligheter for å komme seg inn på sertifikatmarkedet.
– Vi har fått 100 millioner kroner av ENOVA for å utvikle kraftproduksjonen og kan vi produsere mer enn i dag, kan vi selge strøm på det grønne markedet, men det utgjør trolig ikke mer enn en 10 prosents økning, mener Trønnes.