Varme og energi

Stor-satsing på miljøteknologi

Bildet: ChapDrive AS har utviklet teknologi som har gjort det mulig å skifte ut det mekaniske giret i vindmøllen med en hydraulisk pumpe. Her blir energien fra rotoren omgjort til trykk i oljefylte rør
Bildet: ChapDrive AS har utviklet teknologi som har gjort det mulig å skifte ut det mekaniske giret i vindmøllen med en hydraulisk pumpe. Her blir energien fra rotoren omgjort til trykk i oljefylte rør
20.12.11: Innovasjon Norge bevilger over 56 millioner kroner i desember til miljøteknologi fordelt på 11 selskaper.
Pengene går til utvikling av el-ferje med verdensomspennende markedspotensial, til mikroalger for laksefor, til produksjon av tidevannsenergi og til vindmølleproduksjon. Det betyr nye arbeidsplasser.
Ordningen dekker alle teknologier som direkte eller indirekte forbedrer miljøet. Det dreier seg både om teknologier som begrenser forurensning ved hjelp av rensing, miljøvennlige produkter og bedre effektiv ressurshåndtering, og teknologiske systemer som reduserer miljøpåvirkningen.

Verdiskaping og arbeidsplasser
Prosjektene må ha et vesentlig potensial for verdiskaping i Norge for å nå opp i kampen om bevilgning. Selskapene som har fått støtte er nær kommersialisering av sin teknologi og skal bygges og utprøves under tilnærmet naturlige forhold.
– Hensikten med ordningen er å skape nye arbeidsplasser basert på fremtidens løsninger. På denne måten skaper vi både lønnsomt næringsliv og god miljøpolitikk, sier næringsminister Trond Giske.

Selskapene
Flumill AS i Rogland får 15,5 millioner kroner i tilskudd for å delfinansiere design, konstruksjon og demonstrasjon av en helt spesiell tidevannsmølle.
Næringsklyngen ARENA Maritime Cleantech får 18, 5 millioner kroner, hvor syv Hordalandsbedrifter er involvert: Wärtsilä Norway AS, Sunnhordaland Kraftlag Nett AS, Apply Oil & Gas AS, Fjellstrand AS, Mecmar AS, Servogear AS og Tide Sjø AS. Suksess i prosjektet kan bety et gjennombrudd for bruk av lagret energi i fremdriften av skip. Teknologien kan revolusjonere fremdriftssystemer i fartøy for kortere strekninger, kystnære områder eller på innsjøer.

9,6 millioner kroner går til MicroA AS i Rogaland. Tilskuddet skal delfinansiere et pilot- og demonstrasjonsanlegg for produksjon av mikroalger.

ChapDrive AS i Sør-Trøndelag får 13 millioner kroner. Et vellykket prosjekt kan resultere i reduserte kostnader forbundet med vindkraftproduksjon.

Om Miljøteknologiordningen:
Totalt er det i år bevilget 257 millioner kroner til bedrifter i Miljøteknologiordningen.

· Prosjektet skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt før tilskudd, og bedriftsøkonomisk lønnsomt etter tilskudd. Støtten skal være utløsende.

· Prosjektet skal ha stor innovasjonshøyde og/eller nyhetsgrad. Teknologien og/eller tjenesten skal ha et betydelig vekstpotensial internasjonalt.

· Prosjektets miljøeffekt skal dokumenteres og kvantifiseres i søknaden og i sluttrapport fra støttemottaker.

· Søkerens gjennomføringsevne er viktig, og tiltaket skal bidra til å utvikle bedriftens konkurransekraft.

· Ordningen gjelder utvikling og investering i Norge.