Varme og energi

Alle elsker Raymond

Lærling Raymond Johansen (t.v.) og kvalitetssjef Rune Tveit Gundersen i Kruse Smith Entreprenører. (Foto:Husbanken) 
Lærling Raymond Johansen (t.v.) og kvalitetssjef Rune Tveit Gundersen i Kruse Smith Entreprenører. (Foto:Husbanken) 
15.03.12: Raymond Johansen (18) er yngst på jobben, men har likevel mer kunnskap om passivhus enn de fleste kollegaene.
– Det nytter ikke å slurve, i bygging av passivhus er hver millimeter viktig. Det må være tett, sier den nyansatte lærlingen, Raymond Johansen fra Froland til Fædrelandsvennen. 
Kruse Smith Entrepenører var raske med å kapre lærlingen fra Blakstad videregående skole. Foreløpig er snekkere med utdannelse innen passivhusbygging en mangelvare. 
– Det var Raymond sin lærer som anbefalte ham. Han har mye kunnskap som mange av de eldre ansatte ikke har fordi det ikke var en del av deres utdannelse. Raymond er nok den med best kompetanse innen passivhus her, til tross for hans unge alder, sier Hans Inge Prestårhus i Kruse Smith. 

En usikker trend 
Prestårhus, som er veileder og sjef for Raymond, tror passivhus er en trend som har kommet for å bli, i hvert fall noen år. 
– Det er veldig miljøvennlig og politisk korrekt med passivhus, men jeg er noe usikker på hvordan framtiden blir, sier han. 
Selv om Raymond sitter på mye kunnskap innenfor passivhus, har han foreløpig ikke fått jobbet med det i lærlingtiden. 
– Jeg håper å få muligheten til det etter hvert, det hadde jo vært gøy å få jobbe med passivhus i læretiden. Og det virker som om det blir mer vanlig å bygge på denne måten, sier han. 

Måtte lære om passivhus 
Lærlingeleven valgte tømrerfaget som fordypning da han gikk på videregående, og da var passivhus obligatorisk undervisning på timeplanen. 
– Faget gikk ut på at vi skulle bygge et passivhus. Grunnmuren sto klar, men resten måtte vi gjøre, forteller lærlingen. 
Fordi det settes høye krav til tetthet i et passivhus, krever det ekstrem nøyaktighet når man bygger passivt. Raymond møtte på flere problemer og utfordringer underveis i byggeprosessen som har gjort at nå nå er ekstra bevisst på å være nøyaktig i det han gjør. 
– For eksempel merket vi at det kom inn luft fra under grunnmuren. Det hadde vi jo ikke tenkt på, så da måtte vi løse problemet ved å tette det enda bedre, sier han. 

Vil være i forkant 
Byggeforskriftene har foreløpig ingen krav om at man må bygge passivt, men konstituert rektor ved Blakstad videregående skole, Aadne G. Sollid, sier miljøvennlige hus er framtiden, og mener derfor det er viktig å gi elevene kunnskap om passivhus. 
– Byggfaget har gjerne blitt sett på som miljøverstingen. Ved å ha gi elevene et miljøperspektiv på det de gjør, tror jeg at det vil forandre seg. Samtidig vil de være i forkant når det gjelder kunnskap, og det tror jeg er en stor fordel når de skal ut i arbeidsmarkedet, forteller han. 
Etter å ha sett utviklingen passivhus har hatt i Europa, tror Sollid at den miljøvennlige byggeteknikken er veien å gå. Men han er usikker om det vil være i form av passivhus. 
– Vi ser allerede at det kommer nullenergihus og plussenergihus, som er enda mer miljøvennlige enn passivhus. Så i fremtiden kommer vi nok til å se miljøvennlige hus i mange ulike varianter, forteller han. 
Rektoren ønsker også å få denne kunnskapen inn i allmenne fag, som matte, fysikk og samfunnskunnskap. 
– I passivhus er det utrolig mye teori som kan kobles til disse fagene. Jeg tror det er viktig å få dette inn i de teoretiske fagene også, slik at kunnskapen blir enda sterkere, avslutter han. 

Ekstra nøyaktig
Raymond har jobbet med alt fra gipsing, listing og isolering, og det er en ting har har tatt med seg fra passivhus-prosjektet på skolen.
– Nøyaktighet. Det er nøkkelen til å gjøre det bra, sier han.
Selv om han ikke har jobbet med passivhus i Kruse Smith, er likevel hans nøyaktighet en fordel, og han har vært borti flere episoder der det har vært avgjørende.
– Jeg fikk lov til å være med på en kvalitetssikring av noen leiligheter, og underveis i befaringen merket jeg at det var et sted der det ikke var tett nok, så da måtte jeg etterfuge med fugemasse for at vi skulle oppnå kvalitetskravet, forklarer han.