Selskapet skal det neste året bruke nærmere 15 millioner på det som kan bli et grønt energi- og samferdselseventyr.
Daglig leder Kjell Aanerød sier til VVS aktuelt at firmaet beveger seg inn i en spennende tid med fokus på energi. Selskapet skal nå arbeide målrettet mot en ytterligere kommersialisering. Verdier av biomasse etter kompostering skal synliggjøres på ulike områder.
AgroNova AS har allerede utviklet en patentert og miljøvennlig metode for kompostering av organisk avfall, som kan redusere transportbehovet ved avsetning av organisk avfall med inntil 60%. Samferdselsdepartementet opprettet i 2008 et eget prosjektselskap for å redusere CO2-utslipp fra transportsektoren, men prosjektet ser også ut over denne sektoren. Derfor har AgroNova fått støtte til et forprosjekt som gjennom studier og kunnskapsinnsamling skal komme frem til den optimale komposteringsløsning, og som skal ende opp med omdanning av biomasse til syntetisk diesel. – På den måten vil også transportnæringen kunne bli grønnere enn den er i dag, mener Kjell Aanerød. Demonstrasjonsanlegget skal avdekke reelt energiregnskap på behandlingstrinnet, og komme fram til den minst energikrevende løsningen for behandling av organisk avfall.
Dagens produkter
AgroNova AS har i dag produksjon av fiber, et testanlegg for slambehandling og et anlegg for bearbeiding av biomasse og produksjon av vekstjord.
Firmaet har selvsagt gitt sine prosesser navnet AgroNova prosessen når de skal beskrive behandling av organisk avfall.
– Fiber er hentet fra resirkulerte aviser, og AgroNova prosessen går i korthet ut på hurtigkompostering av organisk avfall på fem til sju dager. Sluttproduktet kan da brukes til organisk gjødsel eller som brensel i pellet form. Selve avfallsvolumet, som er blitt et stort problem i mange kommuner også i Norge, blir redusert med inntil 90 prosent, forteller Kjell Aanerød.
Det lukter
verken søppel eller slam i produksjonslokalene til AgroNova. Selskapet tilsetter fibral etter at avfallsproduktene med høyt vanninnhold er sentrifugert. Dette har en umiddelbar luktreduserende effekt. Dette merkes selvsagt godt på produkt, men også i generelle omgivelser og lokaler.
Slamkompost behandlet med AgroNova Prosessen, egner seg utmerket som gjødsel og jordforbedrer, mener Aanerød.
– I skrinn jord har vår gjødsel unike egenskaper, og tilfører jordsmonnet organiske næringstoffer og mikrobiologi. Næringsstoffene er bedre bundet enn i kunstig gjødsel. Dette reduserer faren for utvasking, og effekten av gjødselen kan måles over flere år etter spredning, sier han.
AgroNova har imidlertid slitt med å få god økonomi ut av dette ”gjødselssporet”. Kunstgjødsel er subsidiert og derfor vanskelig å konkurrere med.
Dagens kunder er både private – og kommunale renseanleggeiere, men Aanerød ser at mulighetene er så langt større enn å satse på vekstjord.
Han ønsker at avfall i langt større grad skal bli til energi, og denne satsingen har fått navnet Optipower. Med denne satsingen håper Aanerød det skal bli et godt økonomisk utbytte, og at selskapet står på terskelen inn til et lite stykke norsk industrieventyr.
– Vi har søkt innovasjon Norge om bidrag til etablering av Optifuel-anlegget, og håper de blir med oss på dette industrieventyret. Holdningen til prosjektet er positiv, og markedet skriker etter gode løsninger, slår Aanerød fast overfor VVS aktuelt.