Fremmedgjøres for strømmen
Innen utgangen av 2016 skal alle norske husstander ha tatt i bruk avanserte måle- og styringssystemer (AMS) – eller Smart Strøm, som kraftbransjen selv kaller det. Smart Strøm er et system bestående av en strømmåler og et dataprogram som gjør det mulig for nettselskapet å fjernavlese strømmen til kundene. Systemet gir også gir kunden mulighet til å følge sitt eget strømforbruk, for eksempel på en skjerm hjemme.
– Bransjen har lenge vært opptatt av toveiskommunikasjon, blant annet for å kunne få automatisk avlesning av målere. Slik regelverket nå utformes, er det ikke krav om at kunden får bedret informasjonsgrunnlaget sitt. Men får ikke kunden mer informasjon om strømforbruket sitt, mister vi mye av energieffektiviseringen som Smart Strøm-implementeringen er ment å motivere til, sier Westskog.
– Faren er at folk vil fremmedgjøres for strømmen. Dersom vi ikke lenger leser av måleren engang, vil vi folk kunne fremmedgjøres i forhold til strømforbruket sitt i sterkere grad enn før. I dag måler vi knapt strømmen i sikringsskapet og enda sjeldnere når smart strøm er innført. En skjerm eller en annen type direkte tilbakemelding som viser forbruket, kan bevisstgjøre folk om forbruket deres. Når vi ser den umiddelbare effekten av å skru av lyset eller oppvaskmaskinen, motiveres vi trolig til å gjøre tiltak, mener forskeren. – Det viser tidligere forskningsresultater på effekten av direkte feedback.
NVE lar markedet styre
Forskerne tar med seg den kunnskapen når de nå skal se på hvordan verktøyene energisparekontrakter (EPC) og avanserte måle- og styringssystemer (AMS/ Smart Strøm) kan effektivisere strømforbruket. Prosjektet er finansiert av RENERGI- programmet til Forskningsrådet og brukerinvolveringen er sterk. Borettslag og kommuner skal bidra med brukerperspektiv på EPC og Fredrikstad Energi på Smart Strøm.
– Vi skal i samarbeid med Sintef studere effekt av energisparekontrakter mot større forbrukere og se på effekt av direkte feedback ved hjelp av displays til private kunder, ifølge Westskog.
Hun karakteriserer disse tiltakene som de mest lovende virkemidlene for å få bukt med barrierene til energisparing. Myndighetene er imidlertid ikke like sikre.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krever i forskriften til Smart Strøm at nettselskapene legger til rette for forbrukere som ønsker et slikt display, men pålegger dem ikke å dele informasjon med kunden.
– Dermed kan vi gå glipp av et stort sparepotensial. Studier tyder på et sparepotensial på fem til femten prosent ved å innføre Smart Strøm med direkte feedback til brukerne, påpeker Westskog.
– Smart Strøm vil legge til rette for at kunden kan få informasjon om priser, tariffer og eget forbruk slik at det vil være mulig å effektivisere energibruken. Kunden må derimot selv velge hvordan han vil motta denne informasjonen, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef for Kraftmarkedsseksjonen i NVE.
– Det er avgjørende for et effektivt marked at kunden får all relevant informasjon, medgir han.
NVE krever det ikke i forskriften, de åpner kun for muligheten.
– Vi ønsker ikke å pålegge nettselskapene å installere display som vi tror vil være en kostbar investering med begrenset nytte, sier Grammeltvedt.