Varme og energi

Hvor blir det av Thorium?

Bildet: Professor Egil Lillestøl. (Foto: Martin Halvorsen / Bergen Næringsråd)
Bildet: Professor Egil Lillestøl. (Foto: Martin Halvorsen / Bergen Næringsråd)
16.05.12: – For meg er det et mysterium at ikke Norge satser tyngre på Thorium. Det sa professor Egil Lillestøl på 7-fjellskonferansen Fornybar Energi.
Professor Egil Lillestøl fra Universitetet i Bergen åpnet sitt foredrag med å peke på de store globale endringene i energiforbruk.
– Det er ingen tvil om at energiforbruket har steget kraftig de siste årene. Kina økte i fjor sitt energikonsum med 11,2 prosent og passerte USA som den største energikonsumenten. IEA oppgir at det totale energibehovet stiger med 1/3 innen 2035 og jeg tror også de er for optimistiske. Sammensetningen av energityper endret seg også drastisk etter ulykken i Fukushima, spesielt ved at Tyskland og Sveits besluttet å fase ut sine kjernekraftverk, forklarte Lillestøl.

Thorium er løsningen
– Det trengs enorme summer for å dekke det forventede energibehovet, og det er absolutt nødvendig at vi satser der hvor vi får mest igjen for pengene. For meg er det vanskelig å forestille seg hvordan man skal kunne klare seg uten kjernekraft basert på Thorium. Det er en sikrere, enklere og mer miljøvennlig løsning for basiskraft enn å gå for en maksimal utbygging av annen fornybar energi, med tilhørende distribusjonsnett, sa Lillestøl.
– Jeg har jobbet i mange år for å øke interessen for nettopp Thorium, og det er i ferd med å skje en endring. Blant annet har Kina besluttet at de ønsker å bli ledende innen 2025. For meg er det rart at ikke Norge har gått tyngre inn for Thorium.
– Ser vi på det norske energiforbruket og de totale thoriumreservene vi har disponibelt kan vi dekke det norske elektrisitetsforbruket i 13.000 år, opplyste Lillestøl.

Må satse mer på vindkraft
Helt negativ til andre former for fornybar energi var Lillestøl imidlertid ikke.
– Jeg vil trekke fram to gode havvindprosjekter i Norge. Både Statoils Hywind og Sway sin 10 MW turbin er spennende. Dersom Sway sin turbin har en gjennomsnittlig effekt på tre MW kan 1000 slike vindmøller dekke 1/5 av det årlige energiforbruket. På den andre siden kommer ikke det til å skje med dagens politikk. Norge har per i dag den desidert svakeste veksten i installert vindkraft sammenlignet med industrialiserte land. Den offentlige medvirkningen må økes, avsluttet Lillestøl.

Kilde: 7- fjellskonferansen