Varme og energi

Høyt lavenergifokus i Kristiansand

Bildet: Øvre Slettheia barnehage bygges etter lavenergistandard. (Foto: Håvard Harildstad)
Bildet: Øvre Slettheia barnehage bygges etter lavenergistandard. (Foto: Håvard Harildstad)
21.06.12: Øvre Slettheia barnehage blir bygget etter lavenergistandard. Barnehagen blir den mest miljøvennlige kommunale barnehagen i Kristiansand etter Møllerstua barnehage.
Bygging etter lavenergistandard er et ledd i handlingsplanen for Framtidens byer i Kristiansand. Sammen med 12 andre norske byer deltar Kristiansand i prosjektet Framtidens byer, som er ledet av Miljøverndepartementet.
Øvre Slettheia barnehage vil bruke betydelig mindre energi enn minimumskravet i den norske tekniske forskriften (TEK 10). Energistiftelsen Enova har gitt 345 000 kroner i tilskudd, melder Kristiansand kommune. 

Tysk entreprenør
Den tyske entreprenøren Zimmerei Dwinger GmbH bygger Øvre Slettheia barnehage. 
Byggherren, Kristiansand Eiendom, hadde i sitt anbud lagt inn en opsjon om å velge lavenergistandard. Prosjektleder Håvard Harildstad opplyser at det var rom i budsjettet for å velge laveenergistandard, og da ble det utfallet. Arne Birkeland i Kristiansand Eiendom forteller at den tyske entreprenøren tilbød lavenergi som standard, uten merkostnader.
– Vi får i dette tilfellet et klart rimeligere bygg med høyere standard, sier Birkeland. 

Varmepumper
Den nye barnehagen får et sinnrikt energisystem. Det meste av energisystemet ligger egentlig klart ved nabobygget, Øvre Slettheia skole. Da den ble bygd i 2010, ble energisystemet dimensjonert slik at det også skulle dekke energibehovet til den kommende barnehagen. Det er laget en dypvannsbrønn med vann-til-vann-varmepumpe. Dette er hovedenergikilden til skolen og den kommende barnehagen. I tillegg ble det installert en luft-til-vann-varmepumpe som kompletterer hovedenergikilden. 

Solcellepanel på taket
Barnehagen får i tillegg solcellepanel på deler av taket (20-25 m2). Dette vil produsere fem kWh. Når energiforbruket i barnehagen er under fem kWh, vil overskuddet gå ut på strømnettet.
Den tyske entreprenøren bruker flere miljøvennlige materialer, blant annet isolasjon laget av økologisk cellulose. Barnehagen på 1250 m2 er kostnadsberegnet til 39 millioner kroner og skal stå ferdig til bruk 15. september i år. Den vil få plass til 100 barn.