– Ulovlig asbestsanering er alvorlig arbeidsmiljøkriminalitet. Det innebærer en betydelig helserisiko å arbeide med asbest. Innånding av asbeststøv kan gi opphav til flere dødelige sykdommer, blant annet risiko for lungekreft, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
I det siste har Arbeidstilsynet mottatt flere tips på ulovlig asbestsanering i forbindelse med ombygginger, riving og vedlikehold av bygninger.
Kreftregisteret anslår at det årlig dør i underkant av 100-120 personer som følge av asbest, av de i underkant av 400 personer som årlig dør av kreft forårsaket av kjemikalier. Det kan ta opp til 30 år før man utvikler sykdom etter at man har blitt eksponert for asbest. I 2010 ble det registrert 437 tilfeller av mesoteliom eller asbestose i norsk pasientregister. Av de registrerte innmeldte tilfellene i 2010, var 20 under 55 år. I aldersgruppen 55 til 65 år fikk 82 personer en eller begge diagnosene, mens det ble registrert 335 tilfeller blant de over 65 år.
Tallene fra pasientregisteret viser at det ikke bare er tidligere eksponering som meldes inn, men også fra personer som har utviklet skader som følge av sanering av asbest i nyere tid. Selv relativt unge arbeidstakere har utviklet sykdom som følge av eksponering. Tallene sier kun hvor mange tilfeller som blir registrert, ikke hvor mange som i virkeligheten blir syke.
Fakta om asbest:
■Forbudt i Norge f.o.m. 1985
■Mye brukt fra slutten av 40-tallet og frem til 70-tallet.
■Mye benyttet som brannbeskyttelse i stålkonstruksjoner og ventilasjonsanlegg. Det har også vært benyttet som isolasjonsmateriale blant annet rundt rør og kjeler, som tilsetning i murpuss, armert plast, elkabler og vinyl fliser og lim. Eternitrør og eternitplater inneholder også asbest.
■Innånding av asbestfiber kan gi opphav til flere dødelige sykdommer
■Det kan ta opp til 30 år før man utvikler sykdom etter at man er blitt eksponert for asbest.
■Virksomheter som arbeider med asbest eller asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet.