– Midt i planleggingsprosessen for to år siden, ble vi invitert til et kommunalt møte i Skien. Der fikk vi servert et foredrag om Marienlyst skole i Drammen, som er passivhuspionerer innen skolebygg. Både Ole (sivilarkitekt Ole J. Wetlesen, red. anm.) og jeg tente momentant på ideen om et energigjerrig bygg, avtalte en omvisning på skolen i Drammen, og dermed var vi ”frelst”, smiler prosjektleder Trygve Bjarkø i Fram AS.
VVS aktuelt møtte eiendomsutvikleren under den offisielle åpningen på Brattås, 11. mai i år.
Sammen med lokalpolitikere, ordfører Roar Jonstang (H), fylkesordfører Erling Lae og innbudte gjester fikk vi tatt et av Norges mest spennende barnehageprosjekt i nærmere øyesyn. Da hadde barnehagen vært i drift i ni måneder, og både eier og brukere kunne ikke få fullrost prosjektet.
Tolvgangen
– Her har barna fått et flott uteareal på over 8 mål, noe som er langt over normen, som krever seks ganger så stort lekeareal utendørs, som inne. Her snakker vi om nærmere tolvgangen, sier Bjarkø.
Prosjektlederen angrer ikke på at planene om en tradisjonell barnehage ble kullkastet, etter å ha ”sett lyset” på Marienlyst.
– Vi kastet oss rundt og startet jobben med omprosjektering av Brattås barnehage til passivhusstandard, Enova godkjente prosjektet, og det var et ekstra spennende moment at passivhusstandard for yrkesbygg ennå var ikke var ferdig utarbeidet da vi gikk i gang. Vi støttet oss derfor til Sintef Byggforsk sin prosjektrapport 42, som er grunnlaget for den passivhusstandard vi ser i dag. Enova har hele tiden ”holdt oss i ørene”, og vært en nyttig sparringspartner og støttespiller, sier han.
10 vakuumsolfangere
Den 1400 m2 store barnehagen, med åtte avdelinger, er utstyrt med fornybare energiløsninger som både setter en høy miljøstandard og sørger for energieffektivitet utenom det vanlige.
– Vi har installert 10 Flexiheat vakuumsolfangere på taket i midtseksjonen, og i fjor driftet vi varmeanlegget med solfangerne, helt til 15. oktober, sier VVS- tekniker i Fram AS, Nils Jacob Møyland.
Fem energibrønner med 200 meters dybde er boret, og bergvarmepumpe fra Quantum sørger for varmeforsyningen, når solvarme ikke strekker til.
– Vi har en el.kjele som back-up, men den har heldigvis fått stå uvirksom, selv på vinterdager med 18-20 graders kulde. Varmepumpen viser seg å ha et helt enormt frekvensområde, mener Møyland.
Du kan lese hele reportasjen om Brattås Barnehage i VVS aktuelt nr.5, som snart går i trykken.