Varme og energi

Nullenergihuset snart innflyttingsklart

Bildet: Wenche Nordli og Martin Østrem fikk selebert besøk av selveste miljøvernministeren 21. august for å befare Norges første nullenergihus. (Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken)
Bildet: Wenche Nordli og Martin Østrem fikk selebert besøk av selveste miljøvernministeren 21. august for å befare Norges første nullenergihus. (Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken)
30.08.12: Ved idylliske Mårvann i Froland kommune ferdigstilles Norges første nullenergihus i løpet av september på oppdrag fra Martin Østensen og Wenche Nordli.
Det var Østensens interesse for miljøvennlige og tekniske løsninger som til slutt brakte dem i kontakt med Bengt G. Michalsen og  BGM Arkitekter.  Michalsen, som er prosjektleder og rådgiver i Agder Wood, har vist et levende engasjement for innovative og energisparende løsninger i bygg i mange år. Det har blant annet ført til at han ofte benyttes som foredragsholder og rådgiver når temaet settes på dagsorden, melder Husbanken.

– Vi ville ha et solid hus som brukte lite strøm. Jeg hadde lest en del om passivhus, og hadde som mange andre bestemt meg for varmepumpe. Men etter forslag fra arkitekten ble det et nullenergihus, hvor solenergi ble valgt som den mest gunstige hovedenergikilden. Dermed måtte det opprinnelig tegnede skråtaket snus fra nord til sør. Nå gleder vi oss veldig til å ta vårt nye og moderne hus i bruk, sier det fornøyde paret.

Omfavner energibevisste boligbyggere 
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell satt pris på boligbyggernes valg av en framtidsrettet boligløsning da han kom på besøk 21. august.
– Dette er midt i blinken med våre klimaambisjoner. Jeg er glad for at det finnes både kjøpere og tilbydere av boliger som har en sånn genuin interesse og kompetanse på slike bygg som de har her.
I løpet av presentasjon av boligprosjektet, viste Solhjell spesielt interesse for merkostnadene ved å bygge bedre enn dagens minstekrav og kvaliteten på inneklimaet.
– Jeg trodde det var større kostnadsforskjell enn 3-6 prosent. At inneklimaet er bra i bygg av høy kvalitet visste jeg, men det er mange som hevder det motsatte, sa Solhjell i en kort kommentar etter befaringen.

Forenkle tilskuddssystemene
Bengt G. Michalsen benyttet anledningen til å peke på det som kan forbedres i arbeidet med å legge til rette for fremtidsrettet bygging. 
– Vær tøffe når dere skal definere passivhusnivå for ny teknisk forskrift til 2015. Gi Lavenergiprogrammet mer penger for å styrke kompetansen i bransjen og utdanningen, og slipp til private aktører som vil bidra til det samme kompetanseløftet, sa han, og avsluttet med hovedbudskapet: 
–Systemene for å søke tilskudd til framtidig bygging må forenkles, slik at de er tilpasset virkeligheten i markedet. I dag er dette unødvendig omfattende, spesielt i Enova. En søknad om tilskudd bør ikke være lengre enn et A4 ark. Husbanken bør endre søknadsfristen for kompetansetilskudd fra kun én gang i året til tre eller fire. Først da vil virkemiddelet fungere etter den hensikten det har. Slik disse systemene er i dag begrenser de mulighetene for en fruktbar utvikling fremfor å legge til rette for det, advarte Michalsen. 

FAKTA OM HUSET:

-Størrelse: 160 m2 BRA

-Huset er selvforsynt med energi

-Energi og strøm hentes fra 12m2 solfangere og 55m2 solceller på taket samt gråvannsgjenvinner. Overskuddet av strøm i sommerhalvåret legges ut på nettet og strøm kjøpes tilbake i vinterhalvåret

-Selve bygningen er passivhus, bygget av blant annet prefabrikerte moduler

Pilotprosjekt i Agder Wood

-Tre ingeniørstudenter på fornybar energi ved UiA har bidratt med faglige løsninger gjennom bacheloroppgaver

-Arkitekt er BGM Arkitekter AS. Elementprodusent er Ugland Industrier AS. Entreprenør er HeMaTo Eiendom AS