Nye krav på vei
– I gjennomsnitt bruker norske næringsbygg 283 kWh/m2, mens kravene i TEK10 er 150 kWh og i 2015 er kravet passivhusstandard på 80 kWh. Det er med andre ord ikke en fjern fremtid vi snakker om her. Vi opplever en markant interesse for Breeam og annen energimerking, spesielt fra internasjonale aktører som vil etablere seg i Norge. En av barriere for å gjøre energieffektiviserende tiltak har lenge vært forholdet mellom eier og leietaker, men gjennom arbeidet med såkalte grønne leieavtaler føler vi at vi er på riktig vei, fortalte Askjer.
Gode eksempler
Første case ut var Olavskvartalet i Trondheim hvor Tor Didrik Krog fra Siemens orienterte om arbeidet som har gitt en årlig innsparing på 1 million kroner i energikostnader og en inntjeningstid på 6 år.
– Nøkkelen for oss var å inngå energisparekontrakter hvor Siemens garanterte ovenfor huseier at investeringen ville lønne seg gjennom redusert energiforbruk, fortalte Krog om bygget som også vant energispareprisen i Trondheim.
Et lokalt innslag var planene DNB Næringseiendom har for det gamle Vital-bygget i Fyllingsdalen som blir tømt når DNB Livsforsikring flytter til Solheimsviken.
– I vår portefølje har vi redusert energiforbruket med 15 prosent siden 2006 og vil nå ta ytterligere grep. For Vitalbygget planlegger vi sammen med Sweco ved Geir Bruun en større gjennomgang og rehabilitering. Målet er å få energimerking B og Very Good i Breeam-kategorisering, fortalte Tore Grimstad og Terje Hjertaas fra DNB Næringseiendom.
Tung satsing utover høsten
For Bergen Næringsråd blir energieffektivisering et viktig punkt utover høsten. I tillegg til mandagens arrangement er det et heldagsseminar 16.oktober. Her blir det både faglig oppdatering og orientering om støttemuligheter fra Enova, mens leverandørsiden får anledning til å møte eiendomsbransjen på en egen messedel. 9.november settes søkelyset på hvordan EU-reguleringer vil påvirke også det norske eiendomsmarkedet.
– Vi har lenge hatt fokus på dette området, nå i det siste gjennom samarbeidet i Bergen Smart City. Det gir både en lavthengende klimaeffekt, sparer bedriftene for penger og åpner også opp for nye innovative løsninger, sier Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.
Resultatet av workshopen blir nå samlet sammen til et eget notat og brukes i det videre næringspolitiske arbeidet for å tilrettelegge for energieffektivisering i bredere skala enn dagens situasjon.
*Bergen Smart City er et parterskap bestående av Bellona, Siemens, BKK, Bergen kommune og Bergen Næringsråd