Mye å gjøre
– I tunnelen er det stort behov for en rørlegger til kontroller og reparasjoner. Vannet er rikt på mineraler og tærer på anleggene, forteller Freddy Wingeng, anleggsleder på strømforsyning ved Drift Stor-Oslo på Lillestrøm.
Strømforsyning har ansvar for alt elektrisk knyttet til pumper og utstyr, og Wingeng administrerte en kontrakt med et firma som sørget for kontrollene. Bare den hadde en verdi på 150.000 kroner. I tillegg kom kostnader hvis noe måtte utbedres eller repareres.
– Her er mye å gjøre for en rørlegger, sier han til Fagbladet.
Mer fleksibelt
Brannanlegg med vannuttak fordelt over strekningen er nødvendig i alle tunneler. I tillegg kom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med strenge krav: Lekkasjene i Romeriksporten skal ikke øke. Problemene fikk stor oppmerksomhet i anleggsperioden da vannstanden i flere tjern sank, og det ble setningsskader på hus. For å kontrollere tilstanden er det installert en rekke kummer med måleutstyr som sjekker avrenningen. Det er også et stort pumpeanlegg som holder grunnvannet på riktig nivå for å hindre at bygninger siger.
– Alt er enklere med en i egne rekker. Vi slipper møter for å planlegge, og kan tilpasse oss andre transporter inn i Romeriksporten. Alt av vedlikehold må følges, men det blir mer fleksibelt, sier Wingeng.
Rør til boreriggene
Øyvind Enger, som er i gang med å utdanne seg til skinnesveiser, er rørleggeren som ble ansatt. Han var med på anlegget fra starten av, og kjenner alle installasjonene.
– Jeg var med fra august 1993, og la opp rør til boreriggene før de begynte å drive selve tunnelen. Da arbeidene kom i gang gikk vi i en vaktordning, og det hendte vi måtte rykke ut midt på natta hvis de var uheldige og sprengte i stykker en vannledning. Alt skulle være klart til dagen etter, forteller Enger, som var med helt til togene begynte å gå.
Å kjenne opplegget i Romeriksporten er en stor fordel når mannskapene skal inn på kontroller, eller foreta reparasjoner.
– Det er også nyttig å vite hvem du må ringe til for å få tak i riktige deler, sier Enger, som kom til Jernbaneverket fra firmaet som hadde vedlikeholdskontrakten.