Varme og energi

Konflikt mellom energisparing og fjernvarme

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
23.10.12: For første gang har en samlet verdikjede gått sammen om å lage en rapport om konflikten som oppstår mellom energieffektive bygg og fjernvarme, som har blitt et stadig voksende problem.
Problemstillingen er at det oppfattes som kostbart å investere i energieffektiviseringstiltak i områder med tilknytningsplikt og dette blir derfor ofte utelatt.

Hemmer nyskaping
– Dette er både teknologikonserverende og hemmer nytenkning innen energieffektive løsninger og energibruk. Det er derfor behov for klare fritak fra tilknytningsplikten for passivhus og nullenergihus, sier Tore Strandskog i Norsk Teknologi. Rapporten ble presentert på NVEs energidager nylig.

Anbefalinger til kommunene
Rapporten har til hensikt å identifisere potensielle målkonflikter som kan oppstå når utbyggere ønsker å realisere prosjekter med ambisiøse energi- og klimamål i områder med tilknytningsplikt. I tråd med ambisjonene i stortingsmeldingen om bygningspolitikk, gir rapporten anbefalinger om hvordan kommunene innenfor gjeldene regelverk kan håndtere potensielle målkonflikter. Anbefalingene bygger på et mål om å balansere behovet for enklere og forutsigbar kommunal håndtering av tilknytningsplikten med hensyn til miljø, klima innovasjon og verdiskaping. Bygg og oppvarmingssystemer er infrastruktur som skal stå i flere tiår. Det er derfor avgjørende at kommunal håndtering av tilknytningsplikten er transparent, rasjonell og i tråd med en ønsket langsiktig utvikling.

Samfunnsmessige mål
Rapporten beskriver de ulike energiløsningene ut fra samfunnsmessige mål om
-å redusere utslipp av klimagasser
-å minimere lokale miljøkonsekvenser
-energisparing og god ressursforvaltning
-god samfunnsøkonomi
-stimulere til innovasjon og nytenkning

Bredt samarbeid
Rapporten er et resultat av et samarbeid mellom Grønn Byggallianse, Norsk Teknologi, Norsk Eiendom, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Bellona.

Les rapporten her