Varme og energi

Fra sliten 70-tallsbolig til moderne passivhus

Bildet: Boligen som skal rehabiliteres
Bildet: Boligen som skal rehabiliteres
06.02.13: Studenter fra fornybar energi på UiA har nylig startet bacheloroppgaven hvor en 70-tallsbolig skal rehabiliteres frem mot passivhusstandard.
Studenter fra fornybar energi på UiA har nylig startet bacheloroppgaven hvor en 70-tallsbolig skal rehabiliteres frem mot passivhusstandard.

– Vi vil at dette kan bli noe både byggbransjen og folk generelt kan lære av, og muligens bruke som eksempel, sier Audun Hammerseth, som er med i bachelorgruppa, til Grimstad Adressetidende.

Realistisk prosjekt
Det er arkitekt Bengt G. Michaelsen som er mentor for UiA-studentene. Han er imponert over innsatsen deres.
– Man merker fort at dette er dyktige folk med mye kunnskap. Jeg tror det er spennende for dem å drive med et prosjekt som er såpass realistisk, påpeker grimstadarkitekten.
For realistisk er det. Studentene har en deadline, 1. juni. Da skal alle anylyser og tester være utført, og huset skal stå klart til at videregående elever fra Sam Eyde skole i Arendal kan ta seg av selve rehabiliteringen.
– Elever fra bygg- og elektrofag står for dette, forteller Hammerseth.

Enormt energiforbruk
Boligen som skal rehabiliteres, er eid av Arendal kommune, og ligger på Moltemyr. Boligen har et enormt energiforbruk blant annet som følge av varmelekkasjer i vinduer, tak og ytterdører.
– Vi har gjort en tilstandsanalyse som viser at romoppvarmingen i boligen står for 74,5 prosent av energibruken, sier Hammerseth.
Strømbruket på eneboligen, som har to etasjer og et areal på 160 kvadratmeter, var på 37105 kwh i 2010.

Studentene har støttet seg til en masteroppagve fra NTNU for å kunne dokumentere bygningens byggtekniske tilstand og sammenlignet det med dagens minstekrav for isolasjon, tetthet og u-verdier.

Se alle funnene fra studentenes tilstandsanalyse her