Varme og energi

Irsk-trøndersk merkevarebygging

Bildet: Forretningsutvikler
Bildet: Forretningsutvikler
11.02.13: Glen Dimplex Nordic er noe så sjeldent som et irsk-trøndersk industrisamarbeid. Sterke merkevarer og fornybart fokus skal gi stjørdalsbedriften nye markedsandeler på panelovner og varmepumper.
Av Bjørn Laberg 

Solid, trøndersk industrihistorie danner nemlig bakteppet for fusjonen som satte Glen Dimplex Nordic på kartet i 2007. Stikkordet er bøtter og varmeovner.  
Nobø Electro AS (tidligere Norsk Bøttefabrikk) og Trondheims-baserte Siemens Electrical Heating AS hadde begge fått irske Glen Dimplex Group inn på eiersiden i 2002/2003. Første april 2007 var fusjonen – og dermed Glen Dimplex Nordic- et faktum.
Administrerende direktør, Geir Paulsen forsikrer at irene mener alvor på trøndersk jord. 

Solide merkevarer
– Glen Dimplex Group er et velrenommert, familieeid selskap, som ikke er i Norge for å gjøre finansielle krumspring. Det satses friskt, både på våre tradisjonelle Nobø-merkevarer, samt Dimplex egen portefølje av varme- og komfortprodukter. Dette innebærer også et betydelig fokus på fornybare energiløsninger. Dimplex er nemlig i dag Europas største produsent av varmepumper, sier Paulsen til VVS aktuelt.
Paulsen karakteriserer Glen Dimplex Group som et ”multi-brand selskap”, og forklarer;
– Gruppen produserer og markedsfører en rekke merkevarer som det bygges opp om, ervervet gjennom strategiske oppkjøp og vekst. Totalt omsatte Glen Dimplex Group i fjor for cirka 2 milliarder Euro, sier han. 

Nordens største
Lokalisert på Tangen på Stjørdal, er Glen Dimplex Nordic blant de ti største produksjonsbedriftene i Midt-Norge, målt etter omsetning. Selskapet har 150 fast ansatte, 40 midlertidige og omkring 250 millioner kroner i omsetning. Fabrikken produserer rundt 500 000 varmeovner årlig, noe som gjør bedriften til Nordens klart største produsent av varmeovner.
– Her i Norge er vi mest kjent for produksjon av panelovner, termostater og styringer, mens produksjonen av varmepumper, kjøle og ventilasjonsprodukter nok er det kundene ellers i verden forbinder med Dimplex-navnet. Denne produksjonen og utviklingen foregår både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia, sier markedssjef Halvor Celius. 

Lokal FoU
Han understreker at bedriften tar mål av seg til å være en breddeaktør, hvor forskning og utvikling i størst mulig grad foregår lokalt.
– Vi har 13 ansatte i vår egen utviklingsavdeling her på Stjørdal, og totalt i Glen Dimplex Group er nærmere 500 personer involvert i produktutvikling, sier Celius.
Med unntak av Afrika og Sør-Amerika er Glen Dimplex representert over hele verden.  Å ha en så stor, internasjonal aktør i ryggen er ingen ulempe, mener Geir Paulsen.
– Vi har blant annet et eget designkontor i London, som står til rådighet for alle utviklingsavdelingene i gruppen. Det er på mange måter en unik ressurs å kunne trekke veksler på, sier Paulsen. 

Avventer villamarkedet
Selv om ryggraden i Glen Dimplex Nordic til nå har vært elektriske varmeprodukter, har bedriften også et høyt fokus på fornybare alternativer.  Forretningsutvikler, avdeling fornybar energi, Petter Segtnan, mener bedriften har hatt en litt annen tilnærming til varmepumpemarkedet enn konkurrentene.
– Vi har bevisst valgt en strategi der vi avventer villamarkedet, siden konkurransen og prispresset på for eksempel luft/luft varmepumper der er stort. Vi ønsker ikke å konkurrere på luft/luft- markedet i det hele tatt. Useriøse aktører har nemlig her hatt litt for gode vilkår. Isteden konsentrerer vi oss om drifts- og industrimarkedet, med våre større og kraftigere varmepumper i porteføljen.
Vi ønsker å være en seriøs aktør, og da må alle Back Office funksjonene være på plass før vi går tungt ut i markedet og proklamerer at vi er best. Dokumentasjon må alltid være i bunn, sier Segtnan. 

Passiv holdning
Segtnan registrerer at Dimplex-produkter innenfor solcellesegmentet(solar PV) nå begynner å få fotfeste i Danmark. I Norge er det foreløpig et ikke-marked.
– Myndighetene i Danmark har skjønt det. Støtteordninger til slike solcelleprosjekter har virkelig fått fart på fornybarandelen der i gården, mens myndighetene her hjemme har inntatt en heller passiv holdning. Men vi har vært klare lenge. Så snart det foreligger gode insentivordninger fra myndighetshold, har vi både kompetanse og kapasitet til å konkurrere på solcellemarkedet også, sier han.
Dimplex varmepumper har i følge Segtnan blitt en produktgruppe i sterk vekst. Samarbeidet med grossistleddet er viktig for Glen Dimplex Nordic. 

Tre forretningsområder
– Vi er og blir en grossistdistributør. Mange av de norske grossistene er tverrfaglige, så det har vært naturlig å samarbeide med disse, både på elekto- og VVS-siden. Vi har dessuten avtaler med mange rørleggerkjedene, samt med de fleste elektroinstallatørkjedene. Skal vi nå de høye målene vi har satt oss, er vi nødt til å være der kunden kjøper varene, understreker han.
Cirka 15 prosent av omsetningen på det nordiske markedet, er fornybare energikilder. I Norge henvender Glen Dimplex seg til kundene via tre forretningsområder; Elektriske varmeløsninger i proffmarkedet, elektriske produkter for retail (butikk og varehus) og Fornybare energiløsninger (primært varmepumper) via VVS-grossistene. 

Egenprodusert strøm
Utvikling av lagringsmuligheter for el-varme er et område Glen Dimplex har prioritert, og i følge Segtnan har man kommet langt i forskning og utvikling på dette feltet.
– Gode styringsløsninger som kan ta hensyn til høy- og lavtariff på strømnettet, hvor man kan kjøre i gang for eksempel vaskemaskiner og oppvarming av varmtvann i de periodene på døgnet strømmen er som billigst. Norge er dessverre snart det eneste landet i Europa som ikke opererer med slike tariffer. I framtiden ser vi dessuten for oss et marked for panelovner drevet av Solar PV-panel, eller varmepumper drevet av egenprodusert strøm. Teknologien finnes, og produsentene er på mange områder langt foran myndighetene når det gjelder fokus på energisparing og innovative, fornybare energiløsninger, mener Segtnan.