Varme og energi

Grenseløst og fornybart fellesskap

Bildet: Chris Koopman
Bildet: Chris Koopman
12.02.13: Denne uken har elevene på sciencelinja til Greåker videregående skole hatt besøk av 60 elever fra Sverige, Skottland, Nederland og Tyskland. Alle hadde de ett felles mål: Tenke mer på miljøet.
Gjennom EU-prosjektet Comenius, som er knyttet til fornybar energi, har til sammen 130 elever blitt utfordret tli kreativ jobbing med å finne løsninger for fremtidens fornybare energiformer. I løpet av uken har de gjort alt fra å bygge vindmøller, nye bydeler og til å arrangere paneldebatt.

Bedre fremtid
– Jeg har hatt et veldig bra opphold i Norge. Det er et viktig og interessant tema, sier Bas Van den Besge, fra Nederland.
Van den Besge studerer for å bli elektroingeniør, og mener temaet fornybar energi har mye å si for hans studier. Klassekameraten hans Martijn Verhelst engasjerer seg også for miljøet.
– Vi tenker ikke nok på hvor mye energi vi bruker, og hvor mye vi forurenser. Vi må tenke mer på miljøet for å få en bedre fremtid, oppfordret Verhelst.

Hva er best?
Fredag var elevene i prosjektet samlet på Borg videregående skole hvor det var duket for en paneldabatt med Rasmus Hansson fra Ciens Toppsenter, Siv Jacobsen fra Arbeiderpartiet, Anna Barhwell fra Miljøverndepartementet og David Vaaler fra Borregaard.
Elevene fikk selv stille spørsmål til paneldeltakerne, og det var ingen tvil om at det var gode og viktige spørsmål ungdommene ønsket å diskutere.
«Hvorfor har ikke Norge noen konkret lov om Co2-utslipp?», «Hva er best av vindmøller på land eller offshore?», «Kan Norge noen gang gjøre opp for seg etter å ha tatt opp så mye olje?» og «Kan Norge benytte seg av 100 prosent fornybar energi i fremtiden?» var bare noen av spørsmålene.

Støttet av EU-prosjekt
Comenius er et program for samarbeid innenfor grunn- og videregående opplæring på tvers av landegrenser innenfor EU. Gjennom en rekke tiltak gis det økonomisk støtte til samarbeid i Europa, både til enkeltpersoner og institusjoner. Målet er å gi både elever og lærere nye perspektiver, stimulere til å høste av hverandres erfaringer, og finne gode løsninger på felles utfordringer.
Chris Koopman fra Nederland var veldig fornøyd med uken i Norge. Og mener Comenius-prosjektet er et bra prosjekt.
– Det å kunne skape en forbindelse mellom landene for å samarbeide om en bedre fremtid er veldig viktig, sier han.