Varme og energi

Positiv til vindøkning

27.02.13: Etter alle solemerker blir det full utbygging av Ytre Vikna vindpark til 1,8 milliarder kroner.
Dette bekrefter daglig leder Inger Marie Malvik i vindkraftselskapet Sarepta Energi AS overfor Namdalsavisa.
– Den endelige beslutninga tas i sommer. Men slik det ser ut nå, blir det full utbygging, sier Malvik. I dag har parken 17 vindmøller, mens andre byggetrinn omfatter 50 vindturbiner.

Først i løypa
Årsaken til at kraftselskapet nå er mer positive enn noen gang, er den gode økonomien i vindkraft for tida, samtidig som erfaringene så langt med vindparken på Ytre Vikna er svært gode.
– Og der er alt klart for en videre utbygging. Ytre Vikna ligger klart først i løypa av de vindkraftprosjektene Sarepta Energi jobber med, forsikrer daglig leder i selskapet.

Linjenettet oppraderes
En forutsetning for ytterligere utbygging er oppgradering av linjenettet fra Ytre Namdal. Det er Sarepta Energi som bekoster oppgraderinga, mens NTE Nett bygger ut. Linjenettet er allerede oppradert fra Ytre Vikna inn til Rørvik, og nå sist med ny sjøkabel over Nærøysundet og til Saltbotnet like øst for Kolvereid.
– Det som gjenstår er strekningene fra Saltbotnet til Årsandøy og videre til Kolsvik. Det skal bygges helt nye linjer også på disse strekningene, sier prosjektleder Bjørn Rune Stubbe i NTE Nett. Men alt er klart til å sette i gang når utbyggerne gir klarsignal.

Inger Marie Malvik opplyser at anbudsinvitasjon på videre utbygging i Vikna skjer til høsten dersom beslutninga tas i sommer. I prosjektet for Ytre Vikna vindpark er det sagt at en spotpris på 30 øre per kilowattime gir overskudd til eierne, Akkurat nå ligger spot­ prisen på 36 øre. Ifølge daglig leder i Sarepta Energi er inntjeninga på Ytre Vikna nå så god nå at man ikke har hatt vannkraftprosjekt med så god økonomi.

Vil vurdere større turbiner
Bedre vindforhold enn forventet ved havet gjør samtidig at utbyggerne vurderer større turbiner i neste byggetrinn på Ytre Vikna.
– Dagens turbiner er hver på 2,3 megawatt, mens det nå kan bli turbiner på tre megawatt. Rotordiameter vil da bli opp mot 100 meter, sier Inger Marie Malvik til T-A. Et annet moment som teller for snarlig oppstart av utbygginga, er at den felles støtteordninga for utbygging av fornybar energi i Norge og Sverige, såkalte grønne sertifikater, opphører i 2020.

– Dette er kjempebra. Utbygginga vil ha svært stor betydning for Vikna og økonomien. Skatteinntektene er anslått til 10–15 millioner kroner årlig. Det er penger vi skal bruke med fornuft, og vi må bygge oss opp fond, mener ordfører Reinert Eidshaug.