Varme og energi

Overdimensjonert og illeluktende

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
12.06.13: Hexa Bioenergi i Alta taper på både pris og miljøvennlighet i forhold til konkurrenten vannkraft.
Likevel vil fjernvarmeselskapet fortsette å levere varme til de største byggene i Alta også i årene som kommer. Kundene har nemlig ikke noe valg, etter at de ble påtvunget tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegget. Samtidig har Hexa slitt med at de har plaget naboskap og byen med svart røyk og sur bållukt i store deler av vinteren, skriver Altaposten. 

– Husk at vi overtok anleggene i Alta først 1. august, og aldri fikk planlagt drifta ordentlig. Vi har vært ekstremt uheldig og fått flisleveranser med høy fuktighet, noe våre overdimensjonerte anlegg ikke har taklet, forklarer tidligere daglig leder og nåværende teknisk direktør i Hexa Biovarme, Gunnar Strømsvik.

Lover bedring
Tirsdag kunne Strømsvik berolige de frammøtte på frokostmøtet til Alta Næringsforening; opplevelsene med svart røyk og sur bållukt vil ikke gjenta seg.
– Kort fortalt er ovnene i Alta for store i forhold til den kapasiteten vi tar ut. Når fliskvaliteten i tillegg er dårlig framstår ikke anlegget som spesielt vennlig overfor naboskap og miljø, fortalte Strømsvik.

Han sammenlignet det hele med når vi må fyre med trekken igjen på ovnen i stua og samtidig kun har rå ved i ovnen.
For å bli kvitt problemene vil Hexa knytte sammen rørnettet fra anlegget ved meieriet med nettet til anlegget i Alta sentrum. Dermed holder det å bruke kun en av ovnene. Den kan til gjengjeld fyres «med trekken åpen».

God kapasitet
Kapasiteten i hver av ovnene er, ifølge Hexa selv, god nok til å kunne levere varmt vann for å ta unna hele etterspørselen, selv på kalde vinterdager. Gevinst to er at en vil ha full reservekapasitet ved feil på ovnen som er i bruk. Utbedringene og utvidelsen av rørnettet vil bli foretatt i sommer.
– Vi tror at en sammenkobling vil gi bedre driftsøkonomi, men også være godt for miljøet, klargjorde Hexa-utsendingen.

Taper miljøkamp
I tidligere konsesjonsvilkår heter det at fjernvarmeanleggene skal levere varmen til enten rimeligere eller samme pris som alternative energikilder. Ledelsen i Hexa vedgår at det ikke er tilfellet i Alta.
– Sannsynligvis er vi rundt tre øre dyrere per kWh enn vannkraft, vedgikk Strømsvik.
Han innrømmet også at store transportavstander på flis som brukes til fyring er et stort minus i miljøregnskapet. Fra kommende sesong mener Hexa at lokale produsenter skal kunne levere det alt vesentlige.

– Jeg har forståelse for at noen ser strøm som en mer miljøvennlig energitype som er helt og holdent fornybar og ikke har miljøfarlige utslipp. Da snakker vi om vann- og vindkraft, men i strømnettet er det også atomkraft, kullkraft og gasskraft. Derfor er min påstand fortsatt at fjernvarmeanlegg basert på bioenergi er det beste miljøalternativet, er påstanden fra Strømsvik.