Varme og energi

Mener EU må vise baller

14.06.13: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener både EU og Norge bør kutte subsidiering av fornybar energiproduksjon.
Det er Dagens Næringsliv som omtaler Borten Moes uttalelser da han sammen med EUs klimakommissær Connie Hedgaard, deltok under energitoppmøtet for studenter, ISES, i Trondheim torsdag.

– Vindmøller er gammel teknologi. I Danmark har dere brukt de i flere tiår. I Holland har man hatt vindmøller i over 100 år. Dere vet at de virker og må slutte å subsidiere fornybare energikilder. Offentlige penger bør brukes på å utvikle ny teknologi som fangst og lagring av CO2, sa han, ifølge avisa.

Han sendte med Hedgaard noen klare meldinger hjem.
– Det er ikke alle land som har NAV-kontorer og velferdssystemer på samme måte som Norge. Flere land bruker energi som en distributør av velferd. Det er en trend at energi renasjonaliseres, og flere land i Europa bruker klimakrisen til å lage egne støtteordninger. Det må det bli slutt på, sa den norske olje- og energiministeren.

– EU må vise baller og få bort denne subsidieringen, den bidrar til å holde prisen på klimakvoter nede og utslippene oppe, sier han til Dagens Næringsliv.

Borten Moe mener dette også er et problem for Norge:
– Skal vi bygge strømkabler til Europa kan ikke de europeiske landene fortsete å subsidiere egen energiproduksjon. Da vil grunnlaget for kablene falle bort. Slutter EU-landene å subsidiere vil prisen på klimakover gå opp og CO2-utslippene gå ned.

Videre sier Borten Moe at Norge bør følge samme oppskrift og kutte all subsidiering av fornybar energiproduksjon.
– Når ordningen med grønne sertifikater går ut i 2020, finnes det ingen vedtatte støtteordninger til fornybar energi. Min personlige mening er at det ikke bør etableres nye, sier han.

Hedgaard understreket at det er medlemsstatene og ikke EU som subsidierer, og at de nå ser på om de etter 202o skal prøve å få en mer felles praksis på hvordan de subsidierer.

Sintef og NTNU har for øvrig fått flere titall millioner i EU-støtte for å drive CO2-forskning.